ELS CEREALS INTEGRALS

ELS CEREALS INTEGRALS SÓN LA NOSTRA GASOLINA “PREMIUM”

Què són els cereals i en quins tipus d’aliments els trobem?

Els cereals són un grup de plantes entre les quals hi trobem el blat, l’arròs i el blat de moro, que són els més consumits, però que també n’hi ha d’altres com l’ordi, el sègol, la civada, el mill, el fajol o el triticale (un híbrid de sègol i blat).

Quins beneficis ens aporten?

És important consumir-ne perquè són la nostra gasolina, és a dir, ens aporten l’energia necessària per funcionar. Malgrat tot, no contenen calories en excés. El que cal evitar són les salses excessivament greixoses que acompanyen la pasta o l’arròs; evitar fer els entrepans sempre d’embotit; i consumir cereals d’esmorzar sense ensucrar.

Els cereals en sí, també tenen poc greix. Com abans, la manera de preparar-los augmentarà la quantitat i tipus de greix. No és el mateix amanir la pasta amb un raig d’oli d’oliva que fer-ho amb una salsa a base de mantega.

Cal remarcar també que els cereals refinats no tenen fibra. Per això cal triar preferiblement cereals integrals, que ens aportaran aquesta fibra que, juntament amb la que obtindrem del consum de fruites, verdures, llegums i fruits secs, ens ajudarà a reduir el risc de malalties cardiovasculars, determinats tipus de càncer, diabetis tipus 2 i obesitat. A més, els cereals integrals ens aporten altres nutrients com vitamines, minerals i una certa quantitat de proteïnes. Per saber si els cereals són integrals haurem de llegir l’etiqueta del producte i assegurar-nos que ho indica així. Compte, que contingui “multicereals” vol dir que té diversos cereals, però no que aquests siguin integrals.

Quina quantitat n’hem de consumir per tal que la nostra alimentació sigui saludable?

És recomanable consumir-ne a cada àpat. Si ho fem així, suposarà de 3 a 6 racions diàries, en funció del nivell d’activitat física que es realitzi. En tot cas, cal consumir-ne un mínim de 3 racions al dia, encara que no es sigui físicament gaire actiu.

Les racions són d’aproximadament uns 60g de pa o arròs o pasta en cru.

Saps que pots combinar els cereals per augmentar la qualitat de les seves proteïnes i reduir així el consum d’aliments d’origen animal?

Per fer-ho, pots combinar la pasta amb llegums o formatge o una beixamel; o bé l’arròs amb llenties o amb soja.

Per seguir una alimentació saludable, cal prioritzar el consum d’aliments d’origen vegetal poc processats, i aquí els cereals integrals hi juguen un paper fonamental!

Gemma Ros (Ensenya’m a menjar bé)

1 Comment

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *