Museu d’Història

Museu d’Història Sant Feliu de Guíxols

Una altra manera d’apropar-vos a la història

Plaça del Monestir s/n (Monestir) 
17220 Sant Feliu de Guíxols
T. 972 821 575
F. 972 821 574
museuhistoria@guixols.cat
www.guixols.cat/museu

El Monestir Benedictí

El conjunt monumental del monestir és la seu principal del Museu d’Història.

Intervencions de restauració han permès fer visitables espais com les torres romàniques del Fum i del Corn, que flanquegen la singular façana preromànica de la Porta Ferrada, el palau de l’Abat, que permet comptar amb sales per a exposicions temporals, o la renovació museogràfica de les exposicions permanents. La sala Capitular acull el fons arqueològic. L’evolució de la ciutat industrial s’exposa a la planta segona a partir d’una exposició sobre la indústria i l’artesania sureres. La planta tercera compta amb l’Espai Albertí que acull el fons artístic i on podreu gaudir d’exposicions temporals dedicades al llegat pictòric de Josep Albertí Corominas, un dels pintors més rellevants de la nostra ciutat.

La renovada quarta planta compta, a més, amb dues sales d’actes amb capacitat a 50 i 90 persones situades a l’antic scriptoria monàstic,i amb la Sala d’exploració: un espai familiar i de tallers amb la salut com a eix vertebrador, on les famílies poden experimentar a través de la metodologia “hands on” doncs conté objectes que els infants poden manipular, així com diferents materials que els conviden a descobrir i desenvolupar diferents aspectes relacionats la salut.

Hi trobareu llibres i jocs didàctics sobre temàtiques relacionades amb les ciències de la salut i figures anatòmiques del cos humà. El joc “Com som per dins?”, amb figures humanes a mida real amb peces imantades dels òrgans i ossos de l’esquelet. La recreació d’una consulta de metge on es podrà aprendre què hem de fer en alguns casos d’emergència i davant problemes de salut banals (constipats, ferides, cremades, etc.). I el joc “Olora i endevina” amb plantes medicinals amagades dins unes capces de fusta de les que també se n’explica l’ús terapèutic.

L’espai gastronòmic ocupa, a la planta baixa, les antigues cuina, refectori i Hort del Rector aportant una oferta de qualitat lligada als hàbits saludables en alimentació i basada en els productes de proximitat i de temporada.

La caseta de Salvament de Nàufrags

Al promontori dels Guíxols situat entre la platja i el port, des d’on es gaudeix d’una panoràmica de la badia de Sant Feliu, es pot visitar l’antiga caseta de salvament de nàufrags. Al seu interior s’hi guarda el Bohera, el bot de salvament (1897) que feien servir els pescadors voluntaris que formaven la brigada de salvament quan el temporal i els naufragis ho feien necessari, així com altres estris que calien per socórrer altres pescadors i navegants, com els canons per disparar cordes, salvavides, farmaciola… Un conjunt patrimonial únic de materials originals en la seva ubicació original des de la seva creació al darrer terç del segle XIX,

De la importància estratègica d’aquest promontori al llarg del temps ens en parlen també altres vestigis visitables. Es pot passejar pel moll medieval i entrar a l’interior d’ un espai soterrat, el Niu de metralladores, construït per a la defensa de la ciutat durant la Guerra Civil.

Durant els mesos d’estiu, de finals de juny a mitjans d’octubre, aquest espai acull activitats familiars relacionades amb l’estreta vinculació de la nostra ciutat amb la mar, així com visites guiades a aquest petit entorn natural que fou el primer assentament de la cultura ibera a casa nostra.

L’exposició A tota màquina! La gent del tren a l’antic hospital municipal*

Com que estem de celebració pel 125è aniversari de la construcció de la línia del ferrocarril de via estreta que va unir Sant Feliu de Guíxols i Girona, hem creat una exposició-taller especialment pensada per a un públic jove, que demana una participació activa al visitant i que podeu gaudir en família.

Hi trobareu:

El trajecte, amb un plafó de grans dimensions que hem d’omplir amb tot un seguit de construccions (estacions, ponts, dipòsit d’aigua perquè la locomotora pogués reposar a mig camí,…)

El port i l’estació de Sant Feliu, amb dues grans maquetes que ens permeten de copsar els detalls dels edificis, de les grues del port, de l’interior i exterior del vaixell a punt de càrrega.

La gent del tren, tant els qui hi treballaven com els que l’utilitzaven. Unes figures a mida real ens apropen als oficis i als viatgers. Podem fins i tot disfressar-nos, tot mirant de semblar-nos a aquests tipus del passat.

El recurs interactiu, un joc basat en la informació i documentació històrica on, guiats per un seguit de personatges, haurem de comprar els materials necessaris per construir la línia i els diferents tipus d’estacions, ponts i baixadors. I, un cop construïda, conduir el tren accelerant i reduint el pas si cal, fins arribar a la ciutat de Girona.

HORARIS

Museu d’Història – Monestir

De dilluns a dissabte 
De 10 h a 18 h
Diumenges i festius
D’11 h a 14 h

* Antic Hospital Municipal (C/ Hospital, 25-35, 17220 Sant Feliu de Guíxols)

De dilluns a dissabte 
D’11 h a 14 h i de 16 h a 19 h
Dimarts
Tancat

SERVEIS

· Visites guiades
· Activitats Educatives
· Agenda d’Activitats
· Més Informació

Tarifes