8 Pautes per seleccionar llibres pels menuts

Post escrit per tulabooks al seu web, projecte de lectura primarenca, cuentosparacrecer.

Ara que s’acosta Sant Jordi, volem compartir amb tots vosaltres, les 8 pautes per seleccionar els llibres pels més menuts de la casa, que ens han recomenat els nostres amics de tulabooks.

8 Pautes per seleccionar llibres pels menuts

Us proposem 8 pautes/preguntes que podeu utilitzar en la selecció de lectures pels menuts. Algunes d’elles són de sentit comú i segurament ja les apliqueu però està bé tenir-les en compte:

 

1. Temàtica: Interessant i apropiat:

És el llibre interessant per als nens? És el contingut apropiat, tenint en compte: el desenvolupament formal, els valors associats al contingut, la complexitat de la història, etc.? És correcta la longitud del llibre? Captarà l’atenció dels nens?

2. Reforç de l’àrea d’alfabetització primerenca:

Permet el llibre reforçar els noms i sons de les lletres? Es representen les lletres amb diferents formes i fonts per estimular la generalització? Anima el llibre a “parlar” de l’alfabet?

3. Comprensió (text narratiu, text expositor, sentir i entendre):

Dóna oportunitats, el llibre, per fer una varietat de preguntes (obertes i tancades, explícites i implícites)? Facilita ressaltar l’estructura narrativa, les seqüències, la idea principal, els detalls?

4. Conceptes sobre impresos (coneixement i estima dels llibres):

Permet el llibre concentrar-se en la consciència de les paraules, la direccionalitat o les funcions del text imprès? És bo per a modelar la lectura apuntant amb el dit? Hi ha un text imprès incorporat? És adequada la mida de la lletra?

5. Diàleg o interacció:

És una bona font de temes de conversa? Permet als nens participar repetint frases, conversant, responent preguntes, manipulant el llibre?

6. Llenguatge oral:

És un bon llibre per augmentar coneixements i vocabulari de fons sobre el tema desenvolupat? Permet el llibre emfatitzar sobre conceptes?

7. Consciència fonològica:

Permet el llibre concentrar-se en aspectes fonològics com ara ritme, la sil·labació, l’aïllament de sons…?

8. Vocabulari:

Presenta el llibre com a mínim 3 paraules que estenguin el vocabulari que no podríem aprendre amb la simple interacció?

 

Imatge: http://bit.ly/1l8PfZt

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *