CARNESTOLTES 2017

Dir Carnaval és dir festa, gresca i disbauxa. Els gironins ho celebrem sortint al carrer disfressats i al ritme de la música. A moltes poblacions de la Costa Brava i també de terra endins, el Rei Carnestoltes obre els actes de celebració amb un pregó on convida tothom a divertir-se durant uns dies. Per descomptat, tu també hi estàs convidat. Les desfilades, amb carrosses i disfresses que han suposat molts mesos de feina, són un gran espectacle.

Al marge de la festa i les disfresses, la cultura gastronòmica està estretament lligada a aquesta celebració. Segons la tradició, el Carnaval comença el Dijous Gras, un dia en què és típic menjar truita amb botifarra o botifarra d’ou. Antigament, la gent sortia al carrer per compartir taula amb els veïns abans del dejuni i l’abstinència de la Quaresma. Avui, en algunes poblacions encara es conserva el costum de fer àpats col·lectius com a part de la festa. A Vidreres i Capmany, per exemple, celebren el Ranxo, una mena d’escudella amb diversos ingredients. A Agullana, durant la festa de la Xuia recullen amb una cercavila els ingredients per elaborar les tradicionals truites de botifarra i cansalada –les xuies– que els veïns mengen per berenar. I també és tota una experiència col·lectiva compartir taula a l’Arrossada d’Albons i la Sopa de Verges, a l’estil dels àpats que els senyors feudals oferien als pobres.

Els dies de disbauxa del Carnaval s’acaben amb l’enterrament de la sardina, que simbolitza la fi dels excessos d’aquests dies. A molts pobles, a més, s’acomiaden del Rei Carnestoltes d’una manera força peculiar, cremant-lo. Amb la foguera es fa una lectura del seu testament, una crítica satírica a la societat i el comiat d’una festa que, per sort, tornarà l’any vinent.

Us deixam un seguit de propostes per viure el Carnaval a les comarques de Girona:

>>> BANYOLES

>>> BEGUR

>>> BLANES

>>> CALONGE – SANT ANTONI

>>> L’ESCALA

>>> LLANÇÀ

>>> LLORET DE MAR

>>> PALAMÓS

>>> PLATJA D’ARO

>>> ROSES

>>> SANT FELIU DE GUÍXOLS

>>> SANT PERE PESCADOR

>>> SANTA CRISTINA D’ARO

>>> TORROELLA DE MONTGRÍ

>>> TOSSA DE MAR

 

I per acabar, algunes idees pels que sempre anem a última hora … Les podreu trobar totes al pinterest de menutsGIRONA.

01 02 03

Fonts utilitzades: costabrava.org

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *