Expedició: Mediterrània a fons

QUÈ? Exposició
ON? CaixaForum (Girona)
QUAN? Dissabte 27 (de 10 a 14 h i de 16 a 20 h) i diumenge 28 (d’11 a 14 h) de maig del 2017
PER A QUI? Per a menuts d’expedició +6
PREU Activitat oberta
COM ANAR-HI? Mira-ho
+INFO I ENTRADES obrasocial.lacaixa.es

Vols participar en una expedició per observar els fons marins? T’agradaria sentir la sensació d’una immersió en un submarí? El que saps dels boscos de terra creus que et pot ajudar a conèixer com és la vida en zones fosques i inaccessibles del mar?
Et proposem un seguit d’activitats que t’ajudaran a conèixer els grans desconeguts que encara són els oceans i els mars, a prendre consciència de la seva riquesa i a posar-te en la pell dels exploradors marins.

Taller: Els boscos del mar (de terra o de mar: boscos de plantes vs. boscos animals)

Sabies que els boscos marins són majoritàriament d’animals?

Mentre hi ha llum la vida vegetal es pot desenvolupar, i és comú trobar en els fons marins praderies d’algues i boscos de fanerògames. Però quan comença el món de la foscor, desapareix la vida vegetal i els fons marins apareixen colonitzats per una vida animal molt rica. Aquí hi trobem alguns dels animals més antics del planeta: invertebrats com esponges i cnidaris (coralls, gorgònies…) que formen també praderies i boscos.

Et  proposem fer un viatge des d’una platja fins a centenars de metres de fondària, per tal de veure la transició dels boscos marins il·luminats, dominats per algues i plantes marines, cap als menys coneguts boscos marins de zones fosques, dominats per animals sèssils.

Taller: Exploració dels oceans (immersió en un submarí: en la foscor també hi ha vida)

L’exploració dels oceans (especialment de les grans profunditats on no hi ha llum, on les temperatures són molt baixes i la pressió és altíssima) és un dels grans reptes de la societat/recerca per a aquest segle. Malgrat els esforços de les darreres dècades, en les quals s’han intensificat les expedicions per tots els oceans, encara només coneixem aproximadament un 10 % dels oceans i els mars del planeta.

Els avenços tecnològics com la utilització de robots marins ha permès anar més enllà del que s’havia pogut arribar amb tècniques de submarinisme. Aquests robots, equipats amb càmeres, han fet possibles observacions de molt més abast i més continuades i, per tant, han permès ampliar encara més el coneixement dels fons marins.
Però si bé la robòtica ha suposat un gran avenç per a l’exploració dels oceans, el pas definitiu l’han fet els submarins tripulats. És la millor eina que tenim actualment per explorar sense límits els oceans i, en especial, per estudiar, observar i recollir mostres amb el menor impacte sobre el medi marí.

Però siguin quins siguin els mitjans emprats en les immersions en submarins, per ser un bon oceanògraf cal ser, abans de tot, un bon observador.
Aquest taller simula una immersió en un submarí per tal d’incentivar la capacitat d’observació dels participants.

Acompanya’ns i descobreix com tots els detalls són importants i prepara’t per fixar-te tant en les espècies i els aspectes més generals com en les coses rares o els esdeveniments singulars que t’esperen.

L’èxit de les meduses (dos formes de vida, una estratègia comuna)

Saps per què les meduses han tingut tant èxit en la història del planeta? Per què han proliferat tant en els últims anys? T’has preguntat alguna vegada per què piquen les meduses? Saps com cal  actuar després d’una picada de medusa? O quines meduses trobem a les nostres costes?

Descobreix-ho amb aquest taller, on aprendràs sobre les característiques que defineixen una medusa, com unes petites cèl·lules urticants poden arribar a provocar la mort, o com hem d’actuar davant d’una picada.

Et permetrem veure i observar coses úniques i inaccessibles per a la majoria i t’oferirem una nova perspectiva sobre un dels majors problemes que afecta les nostres costes.

Una activitat en el marc del projecte El mar a fons
www.elmarafondo.com/ca/

A càrrec de: Institut de Ciències del Mar – CSIC

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *