Festa de la Sal

QUÈ? Recreació històrica
QUI? Museu de l’Anxova i de la Sal
ON? Platja (L’Escala)
QUAN? 16, 17 i 18 de setembre de 2022
PER A QUI? Per a menuts saladets
PREU Gratuït
COM ANAR-HI? Mira-ho
+INFO lescala.cat

Fins a principi del segle XX, a l’antic port de l’Escala ancoraven grans vaixells de vela carregats de sal de les salines dels Alfacs, al delta de l’Ebre, Eivissa i Torrevella (Alacant). Les barques dels pescadors transportaven la sal des dels vaixells ns a la platja i d’allà es portava a l’Alfolí (antic magatzem reial de la sal), des d’on es distribuïa a les fàbriques de salaó d’anxova i sardina i als pobles de l’interior.

Més de cent llaguts de sardinals a la vela omplien la platja, que era el centre de la vida quotidiana del poble. Quan tornaven de pescar, tothom ajudava a desmallar el peix de les xarxes i a portar-lo a les fàbriques de salaó, on les dones el preparaven per a la seva conservació en sal.

La Festa de la Sal va néixer l’any 1997 per a commemorar el III centenari de l’Alfolí de la Sal i és una rememoració històrica dels orígens de l’antic port de l’Escala, escenicada per la mateixa gent del poble. L’any 2015 la Generalitat de Catalunya va declarar la Festa de la Sal Patrimoni Festiu de Catalunya.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *