Menuts matemàtics

Les matemàtiques formen part de la nostra vida quotidiana. Les trobem en tot l’entorn: a casa, a l’escola, al treball i a la resta de llocs. Són a tot arreu i no ens podem escapar de la seva presència tots els dies de les nostres vides.

Abans d’aixecar-nos del llit ja ens trobem amb les matemàtiques quan sona el despertador i calculem el temps que ens queda per dormir una estona més. A partir d’aquí convivim tot el dia amb elles i ens ajuden entendre el que està passant al nostre voltant. Estan al nostre servei!

Quan mesurem les quantitats d’una recepta de cuina o calculem si tenim prou gasolina per arribar al nostre destí, si comprem un cafè, si ens pesem a la bàscula, quan anem a comprar a la botiga o mirem quina hora és, estem fent matemàtiques. Però, tot i està immersos en aquest món matemàtic, les estudiem com si fossin un món a part i és una de les àrees on amb més dificultats hi troben els estudiants.

Davant aquesta realitat penso que es podria aprofitar a casa en el dia a dia i davant de qualsevol situació per fer matemàtiques. No es tracta seure i fer sumes i comptar, sinó de posar una mica d’intenció en el que fem i diguem perquè els més menuts es familiaritzin amb conceptes i estratègies matemàtiques de forma natural.

Quan diem: “és tard i ens hem d’afanyar”, podríem dir: “falten 15′ per les 9”, fer la llista de la compra per calcular el que ens falta i anar a comprar junts al supermercat doncs és un lloc on poden aprendre conceptes espacials, classificacions, descomptes i familiaritzar-se amb el preu de les coses.

Cal introduir en les converses quotidianes paraules com el litre, quilometre, o formes i figures geomètriques com quadrat o prima per posar uns exemples. Si anem amb cotxe podem posar intenció en parlar de la velocitat a la que anem o a les distàncies que hi ha entre un lloc i un altre.

En definitiva, hem d’interactuar amb els fills amb un vocabulari més ric en quant els conceptes bàsics de matemàtiques perquè els integrin de forma natural.

Cecília Gafarot (Educar per Innovar)

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *