Museus de Banyoles

Museus de Banyoles

Natura i història

Museu Arqueològic Comarcal
Plaça de la Font, 11

17820 Banyoles
T. 972 572 361

Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany
Plaça dels Estudis, 2 
17820 Banyoles
T. 972 574 4
67

www.museusdebanyoles.cat

Els Museus de Banyoles som dos museus situats al centre de la ciutat que procurem facilitar el coneixement del patrimoni natural, arqueològic i històric de la comarca. Conservem, exposem i difonem el llegat natural i cultural amb l’objectiu de posar-lo a l’abast de tothom.

El Museu Darder. Espai d’Interpretació de l’Estany és un dels museus més antics de les comarques gironines i ja és centenari. Inaugurat el 1916, el seu fons té l’origen en la col·lecció d’història natural del veterinari i taxidermista Francesc Darder i Llimona, de clara vocació pedagògica. Però la seva ubicació, prop de l’Estany de Banyoles, li permet explicar també la formació de la conca lacustre, la seva hidrologia i la seva biodiversitat.

El Museu Arqueològic Comarcal conserva els materials paleontològics i arqueològics de la comarca. Les seves importants col·leccions es vinculen al territori a partir dels diferents jaciments que es troben a la comarca del Pla de l’Estany i explica com els humans es van adaptar i transformar, en el transcurs del temps, al medi singular marcat pel fenomen lacustre de l’Estany de Banyoles.

El Museu Arqueològic de Banyoles gestiona diferents extensions que permeten vertebrar el territori cultural i que donen un context patrimonial a bona part dels objectes de la seva col·lecció. Es tracta del Poblat Neolític de la Draga, la Vil·la romana de Vilauba i el Monestir de Sant Esteve de Banyoles.

HORARIS

Museus de Banyoles

Hivern (de setembre a juny) 
De dimarts a dissabte De 10.30 a 13.30 i de 16 a 18.30 h
Diumenges De 10.30 a 14 h
Estiu (juliol i agost) 
De dimarts a dissabte De 10.30 a 14 i de 16 a 19 h
Diumenges De 10.30 a 14 h

Poblat Neolític de la Draga

El parc neolític s’obre el quart diumenge de mes i els caps de setmana de juny a octubre a partir d’activitats programades amb reserva prèvia (el parc no es pot visitar lliurement). Si no s’arriba al mínim de participants, l’activitat programada s’anul·larà amb previ avís.

Vil·la romana de Vilauba

La vil·la romana de Vilauba s’obre de març a octubre a partir d’activitats programades amb reserva prèvia. Si no s’arriba al mínim de participants, l’activitat programada s’anul·larà amb previ avís.

Monestir de Sant Esteve

El monestir s’obre de març a octubre a partir d’activitats programades amb reserva prèvia. Si no s’arriba al mínim de participants, l’activitat programada s’anul·larà amb previ avís.

Tarifes

ALTRES SERVEIS PER A FAMÍLIES AMB MENUTS

MUSEU DARDER. ESPAI D’INTERPRETACIÓ DE L’ESTRANY

En Blauet i el Follet (conte amb titelles)
En Blauet, un ocell que viu en indrets d’aigua, i el seu amic follet que és molt entremaliat, ens explicaran una història sobre l’estany de Banyoles, els animals que hi viuen i la importància de l’aigua. Després ens fabricarem una corona amb l’emblema d’en Blauet. Activitat familiar per a nens i nenes de 3 a 6 anys acompanyats d’un adult.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

Exploradors de l’Estany (itinerari)
Descobrim tot el què ens amaga l’Estany i el seu entorn! En el Museu Darder ens endinsarem en la recerca del fons de l’Estany, la seva vegetació i la fauna. Després tots junts ens dirigirem cap a la vora de l’Estany on, amb els materials de recerca, descobrirem i aprendrem un munt de coses jugant i divertint-nos. Activitat familiar per a nens i nenes de més de 6 anys acompanyats d’un adult.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

Investiguem els mamífers (visita-taller)
Vine amb família i descobrirem a través de l’observació, el tacte i la manipulació; el pèl, el color, l’alimentació, els excrements… i més coses dels mamífers de les nostres contrades. A més, baixarem a l’Espai Darder, on coneixerem altres mamífers de terres molt llunyanes. Ep! No ho diguis a ningú però t’emportaràs una part d’ells. Activitat familiar per a nens i nenes de més de 6 anys acompanyats d’un adult.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

Descobrim els insectes (visita-taller)
Quan arriba la primavera i els insectes ja surten a visitar-nos… t’atreveixes a classificar-los? Vols saber com són, què mengen, on viuen, com canvien al llarg de la seva vida?… doncs veniu amb família al Museu Darder i ho descobrireu. Ep! No ho diguis a ningú però els hi farem una casa… Activitat familiar per a nens i nenes de 3 a 6 anys acompanyats d’un adult.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

Anem al museu amb el Sr. Darder (visita teatralitzada)
Francesc Darder acompanya els visitants al museu que acaba de crear i els explica com ha portat tot el material des de Barcelona, quines històries hi ha darrera alguns dels objectes i què espera d’aquesta nova aventura. Activitat no recomanada per a menors de 7 anys.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

MUSEU ARQUEOLÒGIC COMARCAL
L’abat Bonitus i les seves històries (conte amb titelles)
L’abat Bonitus és molt vellet i despistat, però fa molts i molts anys va ser un personatge molt important, ja que era l’amo i senyor de Banyoles i de l’estany. Quan era més jove va viure moltes aventures i va trobar un fantàstic tresor encantat, però ai las…… ara ja no recorda on el va guardar! Activitat familiar per a nens i nenes de 3 a 6 anys acompanyats d’un adult.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

POBLAT NEOLÍTIC DE LA DRAGA
Avui fem de neolítics
Activitat familiar que ens permet endinsar-nos en el neolític. Passejant pel parc de la Draga descobrirem qui hi va viure i com era la vida quotidiana en aquesta època tant remota. Posarem en pràctica algunes de les activitats que s’hi van dur a terme.
Dies: últim dissabte de mes (de juny a octubre)
Horari: 17:00h

Visita al parc i demostració d’activitats neolítiques
En la visita al parc, podrem entrar a dins les reconstruccions de les cabanes prehistòriques i descobrirem el dia a dia d’un grup de pagesos i ramaders neolítics tot descobrint què menjaven, què caçaven, què cultivaven, quins estris i eines utilitzaven, etc. Amb les demostracions observarem com es realitzaven aquestes pràctiques.
Dies: Primer diumenge de mes (de juny a octubre)
Horari: 11:30h

Visita guiada al parc neolític
Visitant el parc podrem entrar dins les reconstruccions de les cabanes neolítiques i conèixer com es vivia durant aquest període de la prehistòria.
Dies: cada quart diumenge de mes i caps de setmana de juny a octubre
Horari: 11:30h

VIL·LA ROMANA DE VILAUBA

Visita guiada a Vilauba 3D, entrem a la vil·la romana
La Vil·la fou un centre d’explotació del territori, que funcionà durant gairebé tot el període romà. La seva evolució al llarg de 600 anys ens ha permès conèixer la zona residencial, la rústica i la d’explotació. Ens passejarem per la part residencial de la vil·la i amb l’ajuda de la recreació virtual en 3D entendrem com funcionava la casa, quin era el seu sistema de vida i com s’organitzaven els seus habitants..
Dies: 2n dissabte de mes (de març a octubre)
Horari: 17:00 h (juliol i agost a les 18:00 h)

Nuptialis, visita teatralitzada
Els habitants de Vilauba estan de festa, ja que es casa la filla del propietari. Assistirem, com a convidats inesperats, a una cerimònia de casament a la romana. Serà un casament tradicional seguint els ritus o les coses es torçaran? Esperem que al final puguem brindar a la salut dels nuvis. Activitat no recomanada per a menors de 7 anys.
Dies: consultar a la web www.museusdebanyoles.cat

MONESTIR DE SANT ESTEVE
Visita a la Banyoles medieval, del carrer al campanar
Itinerari per conèixer com es va fundar Banyoles i com s’hi vivia durant l’edat mitjana. El recorregut permetrà passejar-nos pels carrers actuals on encara hi podem trobar les empremtes medievals i pujarem al campanar del monestir de Sant Esteve, des d’on podrem gaudir d’una vista immillorable dels carrers de Banyoles. Acabarem amb la visita d’una joia del S.XV: l’Arqueta de Sant Martirià, peça remarcable de l’orfebreria medieval catalana..
Dies: 3r dissabte de mes (de març a octubre)
Horari: 17:00 h (juliol i agost a les 18:00 h)