L’ENCOPRESIS INFANTIL

L’encopresi, o el que alguns anomenen incontinència fecal infantil, és un problema que avui en dia afecta molts dels nostres infants.

 


 

Es manifesta en nens a partir de 4 anys, en forma restes de femta en la seva roba interior. Aquesta femta es caracteritza per una olor molt forta i una consistència pastosa i líquida.

 


 

La consulta més habitual que ens trobem són mares que refereixen que els seus fills són incontinents fecals i no saben aguantar-se o simplement nens que han d’ingressar a l’hospital d’urgències perquè queden com “plegats” a causa del dolor que els hi produeix. Però la realitat fisiològica d’aquest problema és un altre.

 

Normalment, són nens amb restrenyiment que per diverses causes o prioritats, com ara jugar, no van al lavabo i produeix una retenció fecal, ja que la femta és dura i seca i fa un embussament del colon.

 

El nen llavors només evacua femta líquida o humida que es filtra a través de les femtes més dures.

 

Des de la fisioteràpia podem tractar aquesta patologia reeducant l’esfínter anal, i ensenyant al nen com a anar al lavabo i com ha de ser la contracció muscular per tal d’evacuar.

 

A més a més també és important que l’infant aprengui quines són les postures més adequades per anar al lavabo i respectar el temps necessari per evacuar amb tranquil·litat sense cap mena de distracció.

 

Tota aquesta feina s’ha de complementar amb un treball psicoterapèutic per tal de poder ajudar al nen a prioritzar i perquè algunes vegades pot ser algun esdeveniment de la vida de l’infant que afecti el seu cos i energia i es manifesti d’aquesta manera.

 

Espero que us hagi servit d’ajuda per conèixer més una patologia comuna en infants i que es pot tractar des de la fisioteràpia.

 


 

Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.