QUÈ ÉS EL MÈTODE RUBIO?

Què és el Mètode Rubio pel còlic del lactant? 


Els còlics del lactant definits com l'espasme o la contracció dolorosa de l'intestí són un malson per molts dels pares, pediatres i metges digestius, pel seu difícil abordatge i generar angoixa.


Els còlics solen aparèixer entre els 15 i els tres mesos de vida, aproximadament, encara que també es tracten casos de nadons de quatre dies i alguns de més d'un any.

Realment no es coneix que és el que provoca els còlics, i es diu que són deguts a la immaduresa del seu aparell digestiu.

Per això ens sembla interessant donar a conèixer aquest mètode, que ha estat desenvolupat basant-se en l'experiència i l'observació del treball sobre un nombre de nadons al llarg dels anys de treball a la consulta.

El Mètode Rubio es realitza, com a norma general, en dues sessions:

  • Una primera elastificant la zona més externa.
  • La segona, 4-8 dies després, sobre la zona més profunda.

Les sessions tenen una duració aproximada de 30-45 min cada una, fent-se sempre amb el bebè relaxat, obtenint un resultat de millora o desaparició dels símptomes superior al 90%.

Aquest treball també millora totes les funcions relacionades amb l'alimentació, assimilació i eliminació de residus en el nadó, aconseguint a més a més un augment en el seu benestar general en millorar el seu temps de son i de descans.

En resum, aquest treball harmonitza, relaxa i elastifica l’intestí, així com el seu sistema fascial, és a dir, elastifica el contingut i el contenidor.

Per aquest treball utilitzem unes lleugeres pressions escoltant i esperant la resposta del cos, des de la zona més superficial a la més profunda penetrant per capes a mesura que el cos ens deixa fins a aconseguir la relaxació de l’intestí.

Amb el Mètode Rubio aconseguim de manera natural una millora, tant en l'alimentació del nen, realitzant tomes més correctes i mantenint millor el temps entre elles, com en el trànsit intestinal i en l'evacuació de la femta i els gasos, una millor facilitat en el rot, i com a efecte secundari, augment del benestar general del bebè en augmentar la seva qualitat i temps de son.

Finalment no podem oblidar, encara que no pertany al Mètode Rubio, anomenar el reflex de succió que és l'acció en la qual comença l'alimentació. És una funció molt important i que es realitza moltes vegades durant els primers mesos de vida, provocant a vegades tensions i dolor en la zona ATM limitant la seva alimentació o inclús provocant dificultats en la lactància.

BENEFICIS:

  • Millora el còlic del lactant.
  • Millora la deposició.
  • Millora en la regurgitació, reflux i vòmits.
  • Millora la succió.
  • Augment del temps entre tomes.
  • Millora el temps de son i descans.

Està estudiat que els beneficis es poden notar des de la primera sessió del nadó.


Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.