Que he de fer en el postpart?

El postpart és la fase que succeeix després del part i on la majoria de casos el nadó passa a ser el centre d'atenció de la mare i del nucli familiar. Però que passa amb la dona?


Moltes vegades a la consulta ens trobem pacients que ens demanen que han de fer en el postpart, ja que és una etapa de la qual no hi ha gaire informació, moltes preguntes i tot sembla ser normal. Doncs no, no tot és normal.


La incontinència urinària no és normal, tenir dolor en les relacions sexuals no és normal, tenir dolor d'esquena no és normal… i així podríem continuar desmitificant moltes altres coses.
Amb aquest article us volem donar a conèixer que fem els serveis de fisioteràpia del sòl pelvià i en què consisteix la nostra feina en l'etapa del postpart.

Quan he de visitar el fisioterapeuta en sòl pelvià?

Un cop passada la quarantena (6-8 setmanes), i quan tenim l'alta mèdica és quan moltes vegades les pacients acudeixen a fer una primera valoració de sòl pelvià. Les valoracions postpart que realitzem els fisioterapeutes són funcionals, on observem, moltes vegades mitjançant ecografia, valorem i explorem com està el cos i en quin estat està el perineu, per poder comentar a rehabilitar i recuperar la funcionalitat del cos.


Que tracten els fisioterapeutes de sòl pelvià?

Alguna de les disfuncions més comunes que veiem són la diàstasi abdominal no funcional, disfuncions perineals, prolapses, cicatrius de cesàries o dolors / bloquejos en l'àmbit estructural, on busquem fer un abordatge d'aquestes de forma integral i global no només centrar-nos en una sola zona, sinó valorar de forma general a la dona i si el seu cos s'activa de forma funcional.


Quan puc començar a fer esport?

Un altre de les preguntes freqüents en el postpart és quan es pot tornar a fer esport. És important fer una valoració prèvia i el tractament adient en cas que sigui necessari. La/el fisioterapeuta serà l'encarregat en indicar quan es pot començar de forma progressiva l'activitat esportiva. Avui en dia hi ha molts professionals esportius especialitzats en maternitat, on us recomanem fer una readaptació prèvia abans de reprendre l'esport.


I quan tornaré a tenir el cos d'abans?

Aquests és una pregunta delicada. Hem de pensar que el cos de la dona ha donat a llum, això vol dir que ha donat vida i per tant necessitarà el seu temps a recuperar-se. A vegades veiem la recuperació com una cosa física, però realment està compost per molts altres components com ara el canvi hormonal, l'adaptació al nouvingut o la tornada a la feina.


Aquestes són les preguntes més freqüents que ens trobem a consulta, però si us en sorgeix alguna més no dubteu en consultar a el/la vostra fisioterapeuta de sòl pelvià.


Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.