RECUPERACIÓ POSTPART

COM POT AJUDAR LA FISIOTERÀPIA A LA RECUPERACIÓ POSTPART

El postpart és un dels moments més "tabú" per la dona, on ens trobem moltes vegades en consulta el comentari d'"aixó no m'ho havien explicat que podria passar o lesionar".

Després del naixement del teu nadó és un moment en el qual poden aparèixer disfuncions perineals com la incontinència urinària, els prolapses i els dolors en les relacions sexuals, entre d'altres. Aquestes disfuncions solen ser a causa dels múltiples canvis que el cos ha experimentat en les diferents etapes de l'embaràs. La fisioteràpia uro-ginecològica sol ser un gran aliat per ajudar a la recuperació postpart.


El primer que hem de fer és una valoració, que recomanem entre les 6-8 setmanes postpart, és a dir passada la quarantena, on valorarem com està el periné, la postura, la diàstasi abdominal, cicatriu de la cesària en cas que hi hagi, i les molèsties que puguin sorgir després del part.

Els problemes més comuns que apareixen en el postpart solen ser:

Diàstasis Abdominal

La diàstasi abdominal o diàstasis recti és la separació dels músculs rectes de l'abdomen. La diàstasi en els últims mesos de l'embaràs és 100% fisiològica i per tant és present en totes les embarassades per tal que el nadó tingui espai durant l'embaràs, però a vegades en el postpart aquesta separació no es redueix i pot necessitar tractament per tal de reduir l'espai i millorar la tensió i funcionalitat abdominal. Amb la fisioteràpia valorem la diàstasi amb ecografía, ja que no és important els centímetres de separació que hi
ha, sinó si és funcional.

El tractament consisteix en radiofreqüència per millorar l'elasticitat i fermesa de la línia alba, exercicis de tonificació i control abdominal
així com reeducació postural.


Lesions a la zona del periné

La zona del periné pot patir lesions produïdes per problemes de part, com per exemple, l'ús d'instrumental. Aquestes lesions poden ser des d'una episiotomia fins a un trencament complet d'alguna de la musculatura perineal. La simptomatologia més comuna són les incontinències, els prolapses, les disfuncions sexuals o els perinés dolorosos.

En totes les consultes de fisioteràpia de sòl pelvià valorem l'estat de la musculatura perineal superficial i profunda per poder adaptar el tractament que més convingui segons la patologia i simptomatologia presentada. Els tractaments que utilitzem en les rehabilitacions perineals postpart són l'electroestimulació, gimnàstica abdominal hipopressiva, radiofreqüència, reeducació d'hàbits, exercicis terapèutics …


Cicatrius de cesàries

El tractament de les cicatrius de les cesàries solen ser un gran desconegut per les mares. La cesària no deixa de ser una intervenció quirúrgica on hi ha implicació de més d'una capa (7 capes), és per aquesta raó que s'ha de tractar, ja que tindrà molta implicació en l'àmbit postural, provocant dolor d'esquena, i abdominal, desconnectant el complex abdominolumbopelvià.
Hi ha bibliografia científica que recomana tractar la cicatriu des del moment que es retiren els punts, però això no vol dir tornar a realitzar exercicis, ja que fins aquell moment hauran de passar 2 mesos per assegurar que la cicatriu està ben tancada en tots els plans.

El tractament més comú i amb més bons resultats és la radiofreqüència, però també es poden utilitzar ventoses, punció seca, kinesiotapping …


Totes aquestes patologies es poden tractar des de la fisioteràpia millorant la qualitat de vida de les dones i rehabilitant les seves molèsties. Generalment creiem que totes les dones que han sigut mares haurien de passar per un fisioterapeuta especialitzat en sòl pèlvic per valorar la zona abdominal, perineal i postural, per tal poder acompanyar i empoderar a les dones en aquest camí com és la maternitat.


Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.