Adéu als mocs

Adéu als mocs amb fisioteràpia respiratòria.

Tornem a estar en època d'hivern ... I això vol dir època de constipats i els (nostres) estimats MOCS! És per això que pels qui no ho conegueu, us vull presentar que és la fisioteràpia respiratòria i com us pot ajudar a totes aquelles famílies que en teniu una lluita diària i constant amb ells.

La fisioteràpia respiratòria és una especialitat que consisteix a rehabilitar o prevenir afectacions del nostre sistema respiratori. Quan parlem de sistema respiratori ens referim des del nas fins als pulmons i els nostres protagonistes principals: els mocs!

Però ens hem parat a pensar que són els mocs? I quina és la seva funció?

  • Els mocs són una substància enganxosa i viscosa composta per aigua, mucines i sals inorgàniques. Es generen en diferents parts del cos que continguin cèl·lules en les membranes mucoses, la més coneguda en l'aparell respiratori.
  • El moc el coneixem com el dolent de la pel·lícula, però hem de saber que conté moltes encimes antisèptiques i anticossos, importants per la protecció del nostre organisme.
  • Per tant, la seva funció principal és la de defensa del nostre organisme per la seva funció immune, a més a més d'hidratar i lubricar les parets de la mucosa.

 

Què podem fer des de la fisioteràpia?

Primer de tot és important tenir clar el que hem mencionat anteriorment, que és un mecanisme de defensa, per tant, abans de voler eliminar el moc hem de veure d'on prové i en el cas d'infecció s'ha de resoldre aquest, abans de visitar el fisioterapeuta.

Un cop a la consulta valorem l'infant amb una història clínica exhaustiva i seguit d'una exploració de les constants vitals (temperatura, saturació d'oxigen i auscultació). És molt important recopilar tota aquesta informació abans de realitzar qualsevol tècnica, pel fet que si algun paràmetre estigués fora de la normalitat, la fisioteràpia respiratòria estaria contraindicada.

Com a tècniques de tractament s'utilitzen les rentades nasals específiques amb diferents sèrums de diferents concentracions depenen quin és l'objectiu (fluïdificar moc, netejar vies altes...) i nebulitzacions per estovar tot el moc i ajudar que amb les maniobres específiques puguin ser expulsats. Les tècniques de fisioteràpia respiratòria són maniobres en les quals hem de mobilitzar el moc per poder ser expulsat a l'exterior, no són doloroses però a vegades no podem evitar que hi hagi algun plor en cas de nens més petits.

L'eficàcia de la fisioteràpia respiratòria en pediatria i sobretot en casos de Bronquitis té una evidència científica alta sobretot en l'àmbit de prevenció d'aquesta. És important tenir-ho en compte, ja que d’aquesta manera podem evitar greus complicacions.

Si en tens dubtes o en vols saber més, consulta’ns! 

 

Goretti Font Mas
Fisioterapeuta i osteòpata estructural col. 10953
Directora de Gabinet Mèdic Girona