Experiències rurals a la Vall d'en Bas

Dues experiències rurals que no us podeu perdre!

Aquest final d’any a la Vall d’en Bas, La Garrotxa, hi ha sobretot dos esdeveniments que no us podeu perdre si la voleu visitar amb família.


Fira de Sant Nicolau

El primer és la Fira de Sant Nicolau que té lloc cada 6 de desembre al Mallol, un petit poble rural, que es troba ubicat sobre d’un puig envoltat d’uns paisatges increïbles, de camps cultivats pels agricultors de la Vall d’en Bas i del massís del Puigsacalm.

La Fira se celebra cada any el dia 6 de desembre. El seu origen es remunta a l’any 1377, quan Pere III donà el privilegi a la vila del Mallol de fer-hi un mercat, ja que el Mallol era la capital de l’antic Vescomtat de Bas.

Actualment, la jornada concentra activitats molt diverses. A més de la fira d’artesans amb productes de proximitat, s’hi pot veure una mostra de bestiar (vaques, oques, porcs, gallines, etc.) i una mostra d’oficis tradicionals d’àmbit rural: un carboner, un ferrer i diversos pagesos de la zona ensenyen les tècniques que utilitzaven els seus avantpassats. També s’hi fan xerrades i tallers, un concurs de dibuix per la mainada, un pregó, música en directe i el caldo de cloenda.

Pel que fa a les activitats familiar de la Fira, destaca per sobre de tot:

  • L’espai “Un dia a pagès” en el qual un monitor ensenya a la mainada com és la vida rural.
  • També té molt èxit entre els més menuts la famosa cercavila i ball de la Bruixa del Mallol (la gegantessa del poble). La bruixa Estruga Maigarda és una geganta, dissenyada per l’escultor l’Àngel Rigall, que representa una dona que fou titllada de bruixa a finals del segle XIV. La llegenda explica que l’Estruga era una dona amb habilitats especials: aconseguia amors i desamors per mitjà d’encanteris i conjurs diversos. L’acompanyament musical del ball de la bruixa el va composar en Xavier Batlle i és interpretada per cobla. Durant la cercavila acompanyen la bruixa la xaranga del poble o grup de timbalers, els Xot’s (abreviació de bruixots).

Pessebre Vivent de Joanetes

La segona activitat que no us podeu perdre després de la Fira, és el Pessebre Vivent de Joanetes, un altre dels pobles més icònics de la Vall d’en Bas.

El pessebre vivent de Joanetes és un esdeveniment cultural i social que es celebra cada any per les festes de Nadal. Aquest pessebre en concret se’l coneix per l’estrella gegant que el corona, instal·lada al massís de Santa Magdalena. Les mides d’aquesta estrella són 43m de llargada per 13m d’alçada. Està inscrita en el llibre dels rècords Guiness, i mantingué el títol durant 15 anys fins que es va construir una encara més grossa a la Xina.

El Pessebre Vivent és una representació nadalenca que s’organitza a Joanetes des de fa gairebé 40 anys. El configuren  escenes de diferent caire: algunes fan referència a la història bíblica, com és el cas de l’Anunciació, l’escena de Els Reis o el Naixement. Ara bé, la gran majoria de quadres representen antics oficis o velles tradicions que commemoren la identitat agrícola de la Vall d’en Bas.

Aquest 2021 el podeu visitar el dia 25 de desembre a partir de les 19 h i els dies 26 de desembre i 1 i 2 de gener a les 18 h.


Trobareu tota la informació detallada en els següents enllaços: 

CAN TRONA LA VALL D'EN BAS



MÉS INFORMACIÓ AL PATRONAT DE TURISME COSTA BRAVA GIRONA
COSTABRAVA.ORG