Els ocells ho fan, i les balenes i les puces també

Quina imatge ens apareix en la ment quan pensem en la paraula família? Ens hem plantejat mai què implica ser un home o una dona? Hem reflexionat sobre el concepte de l’amor? Sílvia Porras Masó, tècnica especialitzada en l'educació sexual i afectiva des d'una perspectiva feminista, indica que hi ha tantes maneres d’estimar com persones.

Tradicionalment, hem entès el món a través d’un criteri binari: bo-dolent, blanc-negre, home-dona… aquest sistema d’encasellament ha emmotllat i reprimit les nostres identitats limitant-les a les etiquetes d’home i dona i, per tant, a tots els estereotips que aquestes representen; i no només això, sinó que també ha restringit la nostra lliure vivència de la sexualitat, criminalitzant qualsevol pràctica fora de les relacions heteronormatives.

Gràcies a la lluita dels col·lectius feministes i LGTBI+, s’està produint un important alliberament sexual, que està permetent la normalització de les diverses orientacions sexuals i, alhora, està difuminant cada vegada més el dualisme home-dona i els tòpics que l’acompanyen.

Ara bé, encara queda molt camí per recórrer en aquest sentit, tal com ens explica la Sílvia Porras a través d’una anècdota; estic acostumada a entrar a les aules d’adolescents i sempre els faig la mateixa pregunta: quantes sexualitats hi ha en aquesta classe? Immediatament, el primer que alguna persona s’atreveix a dir és: dues sexualitats, home-dona. Recauen en la segregació del sistema binari que classifica el món de manera estructurada en dues meitats.

Així doncs, com a pares, és fonamental que ens formem i eduquem sobre la diversitat sexual i de gènere i que, en cas de dubte, acudim a professionals com la Sílvia Porras. Només així aconseguirem entendre, créixer i, per tant, ser capaços d’acompanyar els nostres fills perquè puguin tenir una vivència de la sexualitat i el gènere lliure, diversa, crítica, tolerant i basada en el desig.

Des de l’entitat T tela Banyoles (www.ttela.cat), que, en conveni amb l’Ajuntament de Banyoles, coordinem la programació de teatre familiar del municipi, apostem per l’educació sexual i afectiva com una eina imprescindible per prevenir possibles conductes violentes o discriminatives, com també per empoderar els nens i les nenes a viure d’una manera plena la seva identitat sexual.

Per aquest motiu, hem decidit convidar la companyia Obskené a representar Els ocells ho fan, i les balenes i les puces també, que es podrà veure a la Factoria d'Arts Escèniques de Banyoles el diumenge 26 de març  a les 12 del migdia i a les 5 de la tarda. Aquesta obra està inspirada en el llibre La vida amorosa dels animals, de la pedagoga Katharina von der Gathen i l’il·lustradora Anke Kuhl, que tracta sobre la diversitat de comportaments entre les diferents espècies a l’hora de reproduir-se.

L’espectacle Els ocells ho fan, i les balenes i les puces també parteix del llibre il·lustrat per plantejar una reflexió sobre la diversitat de maneres d’estimar i, per tant, de famílies, i per qüestionar la visió de la sexualitat que tenim, encara influenciada per estereotips i que sovint ens porta a classificar les diferents pràctiques entre aquelles que considerem normals i aquelles que surten de la norma.

Tal com apunta Jordi Bordes, crític teatral, parlar de la sexualitat més enllà de la reproducció per a garantir la supervivència de les espècies permet trencar els estigmes de la preadolescència. La clau és plantejar-ho tot des del joc en què les tres integrants del grup imaginen el seu paradís ideal.

Tal com destaca Sílvia Porras, l’amor és el mecanisme social més gran d’obediència i desobediència. Nosaltres som els únics que podem canviar el sistema establert.

 

Equip de T tela Banyoles
www.ttela.cat


Atenció!

A menutsGIRONA sortegem 2 entrades dobles exclusives per a subscriptorxs.

Vols saber com aconseguir-la? Si ets subscriptor/a, tan sols has de contestar la pregunta clicant-la.

Quina manera o accions tenen els menuts de casa per demostrar que estimen?

*Tens temps de participar en el sorteig fins al dimarts 21 de març a les 12 de la nit.