Les Anxovetes

Coneixeu Les Anxovetes, n'heu sentit mai a parlar?  Són un grup d’havaneres nascut l’estiu del 2013 a Girona i cantat íntegrament en femení. Ara ha produït un espectacle infantil d'havaneres, Ondina, un conte musicat i alhora un concert teatralitzat que tindrem la sort de poder gaudir el proper diumenge 18 d'abril a l'Auditori de Girona. 

Us convidem a conèixer-les una mica més amb l'entrevista que els hi fem i llegiu fins al final perquè us tenim una sorpresa preparada.


En què consisteix el vostre nou espectacle familiar d’havaneres Ondina?

Ondina és un conte musicat i alhora és un concert teatralitzat. I és que entre diàlegs i cançons, Les Anxovetes expliquem la història de tres germanes que vivien a la muntanya, però enyoraven molt el mar, ja que havien nascut allà. El seu pare era mariner i va morir en una tempesta mentre pescava. La mare, plena de tristesa, va decidir que ja no volia saber res més del mar i es va endur les seves tres filles a viure a muntanya. Amb el temps, i decidides a tornar al lloc on pertanyien i fins i tot de fer-se mar endins, les tres germanes s’acomiaden de la mare i de la muntanya i emprenen un viatge cap al seu lloc d’origen tot seguint la crida de les ondines, i d’aquesta manera redescobreixen el món de l’havanera i tot allò que l’envolta: les barques, els mocadors blancs, les tavernes, l’avi que va anar a Cuba, el rom cremat… i moltes coses més!


Per què heu pensat fer un espectacle infantil-familiar d’havaneres?

Hi ha molts motius:

  • Per donar a conèixer les havaneres al públic infantil, perquè manca l’oferta d’espectacles infantils d’havaneres.
  • Per trencar els prejudicis generalitzats que hi ha sobre aquest gènere, per rejovenir el públic actual, generalment d’edat força avançada.
  • Per oferir una interpretació i una estètica encara més fresca, jove i amena i per garantir el futur de l’havanera.

A més, si partim de l’experiència personal, hem constatat que les havaneres agraden tant a persones adultes com als més petits de la casa (per sorpresa nostra) i sovint hem vist que han estat els nens que han arrossegat els pares i mares a venir-nos a escoltar. Així que no vam dubtar gaire quan ens va venir la idea que podíem fer un espectacle familiar d’havaneres, per tal d’acostar, encara més, aquest estil musical als més petits -i no tan petits. Per altra banda, comentar que l’havanera té un compàs de dos per quatre que és molt enganxadís, fàcil de ballar i d’entendre, amb melodies escoltables i amb lletres que expliquen històries que poden entendre pares i fills. Per això creiem que l’havanera és un gènere per a totes les edats.

Les havaneres agraden tant a persones adultes com als més petits de la casa (per sorpresa nostra) i sovint hem vist que han estat els nens que han arrossegat els pares i mares a venir-nos a escoltar.

Quants concerts teniu previstos, d’Ondina?

A part del de l’Auditori de Girona d’aquest proper 18 d’abril, n’hem fet i en tenim per fer diversos a diferents poblacions: Igualada, Manresa, Vila-seca, Amer… La veritat és que en general està havent molt d’interès per aquest nou espectacle que estem presentant.


Sabeu si hi ha altres espectacles infantils-familiars d’havaneres?

No en tenim constància. Almenys, que nosaltres sapiguem, la nostra és una aposta innovadora que no hem vist encara fer en altres companyies. I trobem que era molt necessari dur a terme un espectacle que apropés i donés a conèixer l’havanera als més petits de casa.


Heu fet o fareu un disc d’aquest nou espectacle?

No tenim cap disc d’Ondina ni tenim previst fer-ne cap, en principi, ja que Ondina és un espectacle musical-teatral que abarca fragments d’havaneres de tota la vida, que ja hem enregistrat anteriorment en altres discs. Ondina no conté cançons noves i, a excepció d’un parell de cançons, tampoc no són cançons que haguem compost nosaltres mateixes: Ondina el que pretén és donar a conèixer el repertori d’havaneres tradicional, el que gairebé tothom coneix, el que forma part de la cultura popular. Volem apropar a la mainada aquelles havaneres que molts adults coneixen.

Què són les havaneres? I de què parlen?

Es pot definir l’havanera com un gènere musical dels denominats “d'anada i tornada”, interpretat en compàs de 2x4, que té el seu origen durant el segle XIX a Cuba, en la contradansa. Aquest ritme modificat amb les aportacions de la música africana pels músics cubans va derivar cap al que es coneix per havanera, que va arribar a la Península de la mà de la sarsuela. Les havaneres parlen de temes molt diversos, però tots giren al voltant del mateix eix principal: la mar. Són cançons que parlen de viatges, d’aventures, de nits a la taverna, d’enyorança, de somriures, d’amor, de por, de la terra, de les tradicions marineres…


Quan éreu petites, quina música escoltàveu? Escoltàveu havaneres?

Des de ben petites totes hem estat envoltades d'alguna manera o altra de la música. Sempre ens ha agradat la música i com no, cantar. D'havaneres, dues de nosaltres n'havíem escoltat algun cop però res de manera habitual. Per altra banda, el pare de la Tona cantava en un grup d'havaneres que es deia Voramar i ella sí que sempre ha estat més en contacte amb gènere.


Hi ha molts homes que canten havaneres, i en canvi hi ha poques dones. Sou les úniques que us atreviu a posar-hi veu femenina?

No som les úniques ni les primeres, perquè hi ha altres cantants d’havaneres, com són la Neus Mar, la Indira Ferrer, la Clara Bonfill, les Havàname... entre d’altres. Pel que fa a grups formats per dones, en una entrevista a ràdio l’Escala vam descobrir que hi havia hagut un grup als anys 80, Les Algues, format per dones, i que van estar tocant fins entrada la dècada dels 90.  Elles van ser les pioneres, les primeres sirenes de les havaneres.

Sentiu que esteu obrint camí per tal que neixin altres grups femenins del mateix gènere?

Les portes estan obertes! Nosaltres fem el que ens agrada i considerem que tothom ha de fer el que sent i creu. Tant de bo la presència femenina en el món de l’havanera deixi de ser tan anecdòtica i passi a ser un fet més normalitzat i estès.


Com va començar el vostre grup?

Tot va començar quan la Tona estava veient la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell per TV3, l’estiu del 2013. Veient la cantada, va dir tot fent broma: “Faré un grup d’havaneres en femení!” I de la broma a la realitat! A partir d’aquí es va posar en contacte amb la resta de components, ens ho va proposar i de seguida vam formar Les Anxovetes.


I el nom, com va sortir?

Doncs resulta que aquell mateix dia, un cop la Tona va dir que faria un grup d’havaneres en femení, el seu germà Gerard, que era allà amb ella, li va dir: “Si tu fas un grup d’havaneres, jo ja us tinc un nom pensat: Les Anxovetes!” I així va ser, dit i fet. Va ser tot molt ràpid i espontani i en qüestió de cinc minuts ja teníem la idea i el nom.


Les Anxovetes sou de Girona?

Sí, Les Anxovetes som un grup de Girona. Els seus components som de llocs diferents (Girona, Salt, Cassà, Llambilles) però fem molta vida a Girona i la majoria de nosaltres ara mateix hi vivim. Així que el grup es pot considerar de Girona ciutat.   


El vostre estil és molt particular i hi ha molta gent que diu que teniu un aire molt fresc i proper. Com definiríeu la sonoritat del grup?

Intentant no allunyar-nos massa de l’essència de l’havanera, a totes tres ens surt una interpretació senzilla, planera, de la qual en som conscients i ens agrada que sigui així. A més, el fet que totes les veus siguin femenines fa que el propi so, per si sol, ja sigui diferent i tingui diversos matisos. Pel què fa als arranjaments, en Salva i en Xevi, els seitons del grup miren de trobar matisos i pinzellades d’altres gèneres, com el bolero, el swing, el tango, etc.


I atenció famílies! Aquí la sorpresa! A menutsGIRONA sortegem 2 packs familiars de 4 entrades!!!

Sortegem 1 pack de 4 entrades, entre els subscriptors per anar al Auditori de Girona, el diumenge 18 d'abril a les 12 h. Vols saber com aconseguir-lo? Si ets subscriptor tan sols has de contestar una pregunta deixant un comentari en aquest mateix post.

Quina és l'havanera que us agradaria que sonés en l'espectacle Ondina?

I si voleu tenir doble participació, estigueu atents al l’Facebook de menutsGIRONA perquè allà sortejarem l'altre pack familiar de 4 entrades.

 *Tens temps de participar en el sorteig fins al dijous 15 d'abril a les 12 de la nit.