ENURESIS INFANTIL

El control d’esfínters és un procés d’aprenentatge dels hàbits higiènics i de comportament relacionats amb la micció i la defecació que normalment succeeixen durant l’infantesa.


Aquest aprenentatge suposa un dels primers objectius aconseguir en l’autocontrol personal del nen i requereix d’unes bones referències per part dels pares o tutors.


ENURESIS INFANTIL: EL MEU FILL/A ES INCONTINENT?

L’enuresi és un tipus d’incontinència urinària intermitent durant el son o en el període de la nit. És la primera causa de disfunció miccional, amb una prevalença del 5-15% dels nens en edat escolar, 5-10% a 7 anys i 1-2% en l’adolescència, amb més afectació en nens que en nenes.

La tassa de resolució anual espontània és del 15% a qualsevol edat, per tant, és una disfunció que té solució.

Podem classificar l’enuresi en diferents tipus segons la seva aparició, si ha sigut després d’un període sec o tot el contrari, o segons la seva relació amb altra simptomatologia del tracte urinari inferior com aparició de maniobres de retenció, gotes postmiccional o dolor genital.

L’enuresi primària monosimptomàtica és aquella en la que els nens encara no han tingut un període prolongat sec (sis mesos), hi ha fuga d’orina almenys un cop al mes i no presenten cap altre símptoma del tracte urinari inferior, per tant, fa que molts pares i mares consultin a pediatria o busquin ajuda en diferents professionals.

Des de la fisioteràpia de sòl pelvià es poden tractar aquestes disfuncions amb una alta resolució d’aquestes.

El primer punt terapèutic a tractar seran pautes generals d’estil de vida, creació d’objectius realistes de nits seques per cada revisió, gràfics d’estrelles o altres recompenses que poden produir un reforç positiu en el nen o nena. Buscarem la motivació d’aquest i la seva implicació durant el procés.

També podem utilitzar l’alarma nocturna, un dispositiu on està estudiada que és la millor teràpia descrita fins al moment per tractar l’enuresi. Aquest dispositiu s’ha d’utilitzar durant 2-3 mesos mínims sense interrupció.

La duració mitja del tractament és de 6 mesos i es demana de molta dedicació i compromís del nen i de les famílies.



Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.