Fent justícia a la Disciplina Positiva

Una de les preguntes que més responc aquests últims anys és “Què és la Disciplina Positiva?” 

I jo, amant de les paraules justes i definicions exactes podria dir que la Disciplina Positiva és un model educatiu creat als anys 80 per dos terapeutes nord-americanes, Jane Nelesen i Lyn Lott, basat en el treball de dos psiquiatres austríacs del S.XX, Alfred Adler i Rudolf Dreikurs. Aquest model educatiu es basa en el respecte mutu, la connexió, la dignitat i l’encoratjament. Però aquesta definició crec que no li acaba de fer justícia, perquè és ben cert que la Disciplina Positiva neix com un model educatiu en un àmbit familiar, però és més que un mètode i sens dubte, va més enllà d’un àmbit educatiu.

La Disciplina Positiva té a veure amb un mateix. Sovint, la majoria de mares i pares, en acabar un taller s’acosten i et diuen: “jo venia pel meu fill o filla, però tot el que he viscut en aquest taller m’ha canviat a mi”.

I sí, la Disciplina Positiva et remou, , et parla més de tu que dels altres, fa que et qüestionis el teu model, posis en dubte algunes creences, prenguis consciència i et porta a desaprendre i aprendre. I t’ajuda a canviar la mirada vers l’infant però també vers els altres.

Connectar i entendre a l’altre. I és llavors, en mig d’aquest procés de canvi, d’aquesta transformació que ens capgira, quan podem anar assimilant eines i recursos que ens ajuden a fomentar habilitats de vida en els nostres fills i filles com la responsabilitat, l’autonomia, l’empatia, l’esperit crític o el sentiment social.

Eines que ens permeten gestionar els reptes educatius de manera amable i ferma al mateix temps. Recursos que només funcionen si els emprem des del respecte per construir la família que ens agradaria ser. Cadascú la seva, única, irrepetible i imperfecta.

Perquè la Disciplina Positiva ens encoratjar a ser millors, però no perfectes. I així, poc a poc i amb esforç, la Disciplina Positiva es converteix en una filosofia de vida, definició que personalment crec que sí li fa justícia.

T’animes a posar-ho en pràctica?

Sandra Hurtado
@positivamentsandra