La Trilogia de Londji

La Trilogia de Londji

Avui us explicarem 3 jocs de la casa Londji. D’aquesta casa, sempre expliquem que són de Porqueres, tot i que en el seu embalatge posa «made in Barcelona», estan fets al costat de casa nostra. La veritat és que estan amb un peu a Porqueres (on tenen la fàbrica) i l’altre a Barcelona (on hi ha les oficines). Però el fet que tinguin èxit internacional, i que a Corea del Sud no els sigui fàcil situar Porqueres al mapa mundi, fa que al paquet hagi guanyat Barcelona.


Comencem amb un dels nostres preferits: POSTMAN

  • Cada jugador és un carter que ha d’entregar 10 cartes. Per entregar la carta, s’ha de ser el carter més ràpid en trobar la casa que proposa la targeta. En aquest sentit fa pensar en el clàssic joc del Lince, la diferència és que la targeta no sempre és el dibuix de la casa, a vegades és una descripció (una casa que tingui 3 portes i 5 finestres), o una indicació una mica més vaga (3 cases a l’esquerra de la casa groga amb xemeneia).
  • El taulell està compost per 8 peces encaixables l’una amb qualsevol altra. Això fa que a cada partida puguem jugar amb un taulell de diferent ordre (no passa com en «Buscant en Wally», que al final acabes recordant que està a baix de tot a l’esquerra, perquè sempre canvia).
  • Aquest estiu en Jan ha afegit una nova proposta al joc: quan entreguem la carta, hem de llegir-la per tots els jugadors (evidentment, a la carta només podem veure el sobre, però amb una mica d’imaginació, si ens hi fixem bé, podem espiar els secrets d’estat o el jurament d’amistat eterna que hi ha escrit a dins).

Continuem amb un arbre molt especial: DREAM A TREE

  • Aquest joc permet jugar-se de 3 maneres diferents: en solitari, amb grup cooperativament, o amb grup competitivament.
  • En la versió original, hi ha 70 peces que tenen el dibuix d’una part de l’arbre, i es tracta de construir l’arbre sense que sobri cap peça.
  • Sembla més fàcil del que és, i m’agrada perquè té més de 100 arbres possibles. A vegades, les branques passen per sota del tronc, queden figures ben curioses...
  • Quan juguem competitivament, ens repartim les peces com en el dòmino, i en aquest cas, guanya el que es queda sense peces.
  • Aquest joc té una versió de butxaca, on l’arbre complet té 54 peces.

I acabarem la trilogia amb un joc de llengües... Sí, sí: I SPEAK 6 LANGUAGES

  • A casa som de parlar francès de Perpinyà, un anglès aproximat, i un castellà correcte, però amb l’alemany, segur segur que si l’encertem és de casualitat. Segur.
  • El sistema del joc és fàcil: 100 imatges d’objectes, colors, formes... i un dau amb 6 cares. Cada cara és un idioma: català, castellà, anglès, francès, italià i alemany.
  • Al teu torn, tires el dau i has de dir el nom de la imatge de la fila corresponent. Per comprovar si l’hem encertat, darrera la imatge hi ha escrita la paraula en els 6 idiomes. Guanya qui al final de la partida ha encertat més paraules.
  • Un detall que ens agrada molt és que dels 6 idiomes que hi ha, 5 són els principals en alfabet llatí. Fer visible l’existència d’altres idiomes minoritaris ens sembla una molt bona manera de donar valor al fet comunicatiu. La llengua possibilita la connexió amb altres persones, i totes enriqueixen el pensament.

Que aquest estiu jugueu molt!


Clara Carbonell
Botiguera de La Carpa