Parlem de lactància...

La llet materna a demanda és el millor aliment que es pot donar als recent nascuts de forma exclusiva fins als 6 mesos de vida.

Perquè la llet materna és tan especial?

Com bé indica l’OMS, la llet materna a demanda és el millor aliment que es pot donar als recent nascuts de forma exclusiva fins als 6 mesos de vida. Però, quins components hi ha a la llet materna que fan que aquesta sigui tan especial i que, tot i els avanços tecnològics, no hi hagi llet de fórmula capaç d’igualar la composició ni els efectes que produeix sobre els nadons?

Més enllà de l’importantíssim vincle mare-nadó, són diverses les característiques que fan que la lactància materna (LM) sigui tant especial:

  • A nivell nutricional, aporta tots els nutrients que necessita el nadó, en les quantitats i temperatura correctes (aigua, proteïnes, aminoàcids, vitamines i minerals, hidrats de carboni…).
  • És una font de bacteris i al mateix temps, alimentació per a aquestes! És a dir, la mateixa llet aporta bacteris bons i els seus aliments (activitat prebiòtica). Això és gràcies a l’eix entero-mamari de la mare, que li ofereix bacteris al seu nadó a través de la llet per tal de colonitzar el seu sistema digestiu i l’ajudar a madurar, com també al seu sistema immunitari i el seu sistema neurològic.
  • Els Oligosacàrids de la llet humana (HMO) són un tipus de sucres que estimulen el creixement de bifidobactèries, pel que modulen la microbiota del lactant. Els HMO tenen acció antimicrobiana, modulen la resposta de les cèl·lules immunitàries i per si fos poc, contribueixen a la formació del cervell del lactant!
  • Els àcids grassos poliinsaturats, com els omega-3 (EPA i DHA): són importantíssims per al neurodesenvolupament del nadó.
  • Immunoglobulines, que són les defenses que li passa la mare per tal que el nadó, amb un sistema immunitari immadur, estigui protegit durant els primers mesos de vida.
  • Factors de creixement, hormones, enzims, lactoferrina, molècules antiinflamatòries
 
Cal fer lactància a demanda? 

Oferirem sempre el pit a demanda, tant de dia com de nit (les 24 hores). Un nadó que acaba de néixer fa entre 8-12 preses al dia; oblidem-nos del rellotge i quan estigui despert, podem oferir-li el pit. El biberó també ha de ser a demanda.

Els primers dies, el nadó s’alimenta de calostre, llet molt rica en proteïnes i immunoglobulines que aporten defenses al nadó. La pujada de la llet pot tardar més de tres dies, normalment apareix entre les 24-72 hores però a vegades tarda més. De vegades, pot provocar febrícula.

Com més mama el nadó, més llet produeix la mare; és important deixar que el nadó marqui les pautes amb l’alletament a demanda.

 
És normal el dolor durant la lactància materna? 

Durant els primers dies, és habitual tenir certa molèstia a l’inici de les preses, però sempre de característiques lleus i passatgeres, i no s’haurien d’acompanyar d’altres problemes o dificultats.

Sovint però, les mares ens enfrontem a un dolor persistent i sever, fins i tot amb l’aparició de clivelles, obstruccions... i no sabem com abordar-ho. És aquí on entra en joc l'assessorament en lactància. És crucial que les mares que experimentem aquesta situació, rebem la valoració i l'assessorament adequats per part de professionals especialitzades.

A Clínica Verna disposem d’un equip de professionals sanitaris especialitzats en la salut maternoinfantil. Si et sorgeixen dubtes o bé necessites una consulta individualitzada, posa’t en contacte amb nosaltres, som aquí per acompanyar-te. 

 

Dr. Jorge Peyra
Pediatre de Clínica Verna

+

Dra. Mar Salvador Bosch
Metgessa i Odontopediatra. Directora mèdica de Clínica Verna.
COMG 5971 COEC 7485