Apropant la natura al cor dels petits

Il·lustració capçalera atelier bingo

Apropant la natura al cor dels petits

Vivim en un món de recursos limitats i l’ésser humà tot just comença a ser-ne conscient. Cal, doncs, un canvi ràpid i dràstic de manera de fer. Un gran repte! Creiem fermament que estimar la natura i respectar-la s'ha de reflectir en les nostres actuacions diàries, les quals ajudaran a promoure el canvi que necessitem.


Ara bé, com ho fem per enamorar els petits de la casa i fer que mirin l’entorn amb ulls tendres? Sovint el dia a dia se’ns menja i ens desconnectem de la Terra, ens en desarrelem. Molts vivim encapsulats en pisos on la màxima esplendor de la natura es tradueix a quatre torratxes florides. Per això, recomanem buscar parèntesis salvatges.  És a dir, estones on ens allunyem del ciment i ens apropem al bosc, al mar, als camps florits, als rius, etc. Una vegada a lloc, podem engrescar als petits que mirin, que olorin, que toquin, que es descalcin, que abracin els arbres, que escoltin i que sentin.

Una bona pràctica és intentar reconèixer espècies d’animals i plantes dins d’aquests parèntesis. Podem dur alguna guia i intentar reconèixer allò que tenim al davant. Fins i tot, podem asseure’ns i fer un petit dibuix d’allò que ens crida l’atenció. Cada vegada, doncs, durant aquestes passejades anirem reconeixent més allò que ens envolta. Ja no serà un passeig dins d’un entorn anònim, sinó que serà una caminada envoltada d’éssers que coneixem, que estimem i que, per tant, voldrem protegir.

De tornada a casa podem parlar d’allò que hem vist, buscar curiositats dels ocells que hem sentit, mirar quines propietats màgiques tenen els arbres que han acompanyat el nostre camí, etc. D’aquesta manera, aconseguirem establir un diàleg constant entre els petits i la natura, un diàleg que a banda de ser curatiu, potser, és el camí.

Un gran repte!


Irene, Laia, Júlia
TIPS pels tips