Tensió dural en nadons

Segurament alguna vegada hauràs sentit parlar sobre la tensió dural o has vist nadons molestos que no paren d’arquejar-se endarrere. Aquesta tensió posterior s’anomena tensió dural.


La fisioteràpia és l’especialitat en primera elecció per tal de poder tractar aquesta patologia.


Durant el part el cos del nadó està sotmès a diverses traccions i tensions excessives on la intensitat d’aquestes traccions varien si s’utilitza instrumental (fòrceps o ventoses) o el temps d’expulsiu.

El cos del nadó està totalment preparat per sortir per si sòl, encaixar-se, rotar i no perquè els estirin, però moltes vegades l’emergència mèdica fa que s’hagi d’utilitzar aquestes tècniques.

La tensió dural es produeix a la medul·la espinal, que connecta el cervell amb tot el nostre cos. Aquesta està recoberta de diverses membranes, la més externa és la duramare, que té una funció de protecció del nostre sistema nerviós.

Les traccions que hem anomenat anteriorment poden provocar petites lesions en aquesta capa degudes a l’estirament excessiu, que farà que es redueixi la seva elasticitat, és per això, que el nadó estarà incòmode a l’estar flexionat, que és la postura natural, perquè aquesta tensió l’obligarà a estirar l’esquena.

Els signes que ens indicaran que pot haver-hi tensió dural són:

  • Nadó s’arqueja endarrere quan el tens en braços
  • Realització d’extensió de coll.
  • Irritabilitat durant tot el dia.
  • Li costa enganxar-se al pit, lacta millor d’un costat d’un altre o es posa molt nerviós en enganxar-se.
  • No accepta el porteig.
  • Problemes digestius
  • Aguantar el cap des dels primers dies de vida.
  • Voltejar abans de temps.

La fisioteràpia és l’especialitat en primera elecció per tal de poder tractar aquesta patologia.

El diagnòstic es realitza en consulta realitzant una valoració inicial amb diferents tests per descartar confirmar si realment és una disfunció de la duramare. El tractament consisteix a anar donant mobilitat a tota la columna, insistint en les zones on es nota més rigidesa mitjançant tècniques manuals i estiraments.

La majoria de vegades els nadons milloren amb una sola sessió, però no tots som iguals, i a vegades es necessita fer més sessions seguides.


Si després de llegir aquest article identifiques aquests signes en el teu fill/a, et recomanem que consultis al servei de fisioteràpia pediàtrica, ben segur us podran ajudar a millorar la salut del teu nadó.


Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.