CICATRIUS DEL PART

CICATRIUS DEL PART: CESÀRIA, EPISIOTOMIA I ESQUINÇAMENT

Les cicatrius en el part són un tema una mica desconegut entre les dones que han sigut mares a través d’una cirurgia o han tingut un part vaginal amb esquinçament o episiotomia.

La pregunta més comuna després d’aquests tipus d’intervenció és: i ara que? Que he de fer?


Moltes de vosaltres després d’una cesària, episiotomia o esquinçament podeu tenir molèsties en la cicatriu, inflamació, falta o excés de sensibilitat o incomoditat. És per aixó, que algunes vegades l’autocura pot ser insuficient, per com s’hagi realitzat la sutura i com el teixit reaccioni a la cicatrització presentant una quantitat exagerada de col·lagen i una mala alineació de les seves fibres.

  • La complicació més comuna és una inflamació que causa fibrosi i adherències. En la inflamació intervenen unes certes substàncies que es poden quedar emmagatzemades dins de la cicatriu i crear petites cristal·litzacions en l’àmbit superficial i profund fent que s’enganxin les capes i fins i tot creant un cordó dur molt característic i dolorós a la palpació.
  • La segona complicació és el queloide, una inflamació aguda localitzada d’aspecte rosaci o ple de blaus molt inflat que pot fer la sensació que no cura i que les nostres fibres no s’alineen de manera uniforme, generant un engruiximent, amb inflamació, poca mobilitat, tensió i dolor. Aquest tipus de cicatrius es reconeixen perquè fan abombament.
  • I l’última, i menys coneguda, són les adherències miofascials que poden provocar tant la falta o l’excés de to d’un múscul creant una falta de moviment entre ells i fins i tot dels òrgans circumdants a la cicatriu i creant dolor en el moviment sigui passiu o actiu.

El tractament de cicatrius és imprescindible per a la recuperació dels teixits superficials i profunds. El més indicat és fer una valoració on es valoren
totes aquestes variables i es tracten amb diferents tècniques: teràpia manual, teràpia miofascial, punció seca, ventoses, radiofreqüència … aconseguint una millora notable en poques sessions i ajudant a recuperar i regenerar el teixit de manera funcional per a la seva plena activitat i fins i tot estèticament.


Goretti Font
Fisioterapeuta col.10953
Especialitzada en sòl pèlvic i nadons.