Entre colades de lava

Entre colades de lava

A la comarca de la Garrotxa, hi ha el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, un espai protegit per llei i que amaga molts secrets. El Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa va ser el primer en declarar-se com a tal a tot Catalunya. En ell hi trobem més de 40 volcans, 20 colades de lava, espais on fer-hi un pícnic i relaxar-nos, gorgues per refrescar-nos durant l’estiu, boscos amb encant i pobles molt pintorescs.


Sant Joan les Fonts, juntament amb 10 municipis més de la comarca, forma part del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. És un municipi que amaga cultura: hi ha un pont romànic per on passaven els romans per anar de la Costa Brava als Pirineus, una estada forta on hi vivien cavallers i un monestir romànic on hi vivien monjos benedictins i on avui en dia, en podem visitar la seva església. A part, Sant Joan les Fonts també és natura. En destaca la zona de les colades de lava on es poden visitar les Cingleres de Fontfreda, on antigament hi havia hagut una pedrera, el Molí Fondo i el Boscarró. Els espais més fàcils de visitar si anem amb menuts són el Molí Fondo i el Boscarró.

La Fageda d’en Jordà, té un encant especial. Està sobre la colada de lava que va emetre el Volcà Croscat, ubicat a Santa Pau, i es troba en una altitud atípica, a 550 metres sobre el nivell del mar. A la Garrotxa hi ha altres fagedes, però aquesta és la més singular.

A la zona del Molí Fondo, un indret on avui en dia encara podem veure l’abandonada fàbrica de paper, el Molí Fondo, hi trobem tres colades de lava procedents de diferents volcans de la comarca, entre ells el Volcà de la Garrinada, ubicat a Olot. A més, en aquesta zona, hi ha blísters, un fenomen fruit de les erupcions volcàniques i difícil de localitzar a nivell europeu.

És un espai molt interesant, doncs podem trepitjar colades de lava. Us imagineu com devia estar la Garrotxa envoltada de volcans en erupció i de rius de lava? 

A tocar el Molí Fondo, hi ha el Boscarró, una antiga pedrera de basalt, la roca volcànica que s’origina al refredar-se la lava procedent d’una colada de lava. En aquest espai veiem les diferents formes que agafa la lava al solidificar-se i aprendrem sobre estudis que es fan en les colades de lava per conèixer més sobre elles, per exemple, per saber quina edat tenen i conèixer així la seva procedència, és a dir, de quin volcà procedeixen. 

Pujant per unes escales s’arriba a un petit mirador que ens permet observar el poble de Sant Joan les Fonts, el Monestir Romànic i la zona del Molí Fondo. Al fons d’aquest mirador, hi ha les restes d’un poblat iber. En podem veure alguna paret.

De camí a les colades de lava hi trobem l’Hort del Rector. Fa molts anys, era l’hort del rector de l’església parroquial, ubicada just al costat del pont romànic. Actualment aquest hort s’ha convertit en un jardí de plantes aromàtiques i també, en un espai – circuit terapèutic, que si ens descalcem i caminem sobre seu, sentirem diferents tactes.

La visita a les colades de lava de Sant Joan les Fonts, es pot acabar fent un pícnic a la zona de les escoles. És un pícnic molt gran, allunyat de la carretera i amb espais per saltar i córrer. Té serveis, una font i barbacoes, que s’ha de demanar el seu ús a l’ajuntament del municipi.


Lídia Bartolí Casadevall
CEO de Fentours