Turisme responsable

Turisme responsable. Una aproximació al patrimoni i al territori des del respecte.


Tot i que sovint associem el turisme a una activitat d'impacte negatiu sobre les seves destinacions, també hem de ser capaços de veure’l com una força de preservació i sostenibilitat. En aquests moments tan estranys que ens ha tocat viure, reflexionar, parar i pensar la manera en què fem turisme és un exercici que podem fer tots.


Ara que ens veiem obligats a reduir els nostres moviments, entrar en contacte amb el territori més proper i descobrir les seves particularitats, pot ser molt enriquidor en tots els sentits. La situació actual ens obliga a reconfigurar la forma en què fem turisme i ens apropa cap a uns usos més sostenibles que tenen un impacte positiu per al territori i la seva gent. 

Fer turisme de proximitat des del respecte vol dir descobrir l’entorn i la seva cultura des d’una òptica responsable. Qüestionar-nos quin impacte té la manera en què fem turisme sobre el territori, el patrimoni i les persones, és un exercici enriquidor per a tothom en tots els aspectes.

La majoria de gent busca que la seva experiència com a visitant sigui autèntica i genuïna, i el turisme responsable és el que més ens apropa cap a aquesta definició.

La fórmula de consumir turisme responsable consisteix a minimitzar l’impacte sobre l’entorn i fer-ho des del respecte. Aquesta aproximació és percebuda com a positiva tant per a la gent local de la destinació, com per al visitant. Sota aquestes premisses, el resultat que obtindrem com a visitants serà una acollida positiva que ens oferirà aquella experiència profunda i significativa que tots busquem quan visitem un indret.

Fer turisme responsable vol dir congeniar, escoltar, sentir i viure el patrimoni i la seva gent. És una relació amb retorn a dues bandes, entre el visitant i l'hoste, entre qui arriba i qui ja hi és.

Us animo a provar-ho, a consumir turisme responsable i a connectar amb la gent del lloc i de l’entorn. Veureu que el que obtenim de retorn és molt més del que hàgim pogut dedicar-hi. Obtindrem experiències úniques i personalitzades que ens aproparan a l'indret i a la seva gent.


Anna Massot
Guia de Turisme de Catalunya