Donar pit i un nou embaràs ¿és segur continuar alletant?

Són molts els mites i els prejudicis que hi ha al voltant de continuar amb la lactància materna mentre es crea una nova vida. La realitat, però, és que no hi ha contraindicacions excepte en els casos d'alerta per amenaça d'avortament o de part prematur, i així ho declara l'Associació Espanyola de Pediatria. 

Per això, en un embaràs que es desenvolupi amb normalitat es pot continuar alletant al fill gran si aquest i la mare desitgen fer-ho. Mare, si et trobes en aquesta situació i tu i el teu petit voleu continuar, poder fer-ho si us sentiu còmodes. Vosaltres sou els protagonistes de la vostra lactància i els qui decidiu el deslletament. Alletar durant l'embaràs no desencadenarà contraccions de part.

Ara bé, alletar durant l'embaràs pot ocasionar durant el primer trimestre més vòmits o nàusees, més agitació, esgotament físic, dificultats de mobilitat i sensibilitat en el pit. Conèixer aquests símptomes et pot ajudar a no acabar amb una lactància desitjada, ja que entren dins de la normalitat i no són un factor de risc per al nou bebè.

Al segon trimestre, a part, es produeixen alguns canvis en la llet pel que fa a quantitat, consistència i sabor. Al quart mes de gestació baixa molt la producció i s'arriba al que es coneix com a lactància seca. Alguns infants continuen demanant pit i fent succió, tot i no extreure llet i d'altres deixen el pit per si sols. I tot, novament, està bé, si ha fluït així. En l'àmbit personal vaig viure les dues experiències.

Si sents l'agitament molt fort i vius la dualitat de voler continuar amb la lactància, però sents que no pot sostenir-la, hi ha algunes recomanacions generals com disminuir les tomes i fer-les molt més curtes i freqüents; o bé, canvis de posicions, evitar la sincronització de l'altre pit...

No seria adequat per part meva oferir-te recomanacions més específiques sense conèixer el vostre context ni la vostra història. Però desitjo, de tot cor, haver aclarit dubtes respecte a aquest tema i estic a la teva disposició per a continuar conversant sobre lactància i alimentació complementària.

Família, una abraçada molt forta i mare, recorda, si el teu embaràs no és de risc, endavant amb la lactància, si així ho desitgeu tu i el teu bebè gran. 

 

Laura Catalán González
Logopeda col. 3462

www.lauracatalanlogopeda.com