Autonomia al poder!

Autonomia al poder! Sabies que els pares tenim intencionalitat educativa des del primer segon?!? Sabies que sempre som models per als nostres fills?!?! Som models amb el què, quan i com parlem. Més important, som models de tot allò què fem.  
I això significa que una relació de qualitat amb els nostres fills implica: respecte, confiança, afecte, empatia i molta generositat. En altres paraules, fomentar la comunicació, donar alternatives i desenvolupar l'empatia.
L’aprenentatge comença en els primers anys de vida, per observació i per condicionament social. I és un procés psicològic per facilitar l'adaptació dels nadons al medi. Per tant, l'aprenentatge és un canvi permanent en la nostra conducta, com a resultat de la pròpia experiència. De la mateixa manera, l’autonomia comença en el moment del naixement. I és autonomia tota activitat iniciada pel nadó sense intervenció directa de l’adult. Aquesta activitat autònoma és la font dels aprenentatges. El conjunt d’aquests aprenentatges autònoms són l’accés del infant a l’autonomia adulta, que té ritmes individuals diferents. Autonomia a la pràctica significa desenvolupar, amb el nadó, la comunicació, amb la mirada, amb el tacte, amb els gestos i amb la paraula. L’adult s’ha de guiar pels senyals del nadó i respondre-les, donant-los reforç positiu i sentit. Si el nen estableix confiança en la seva capacitat d’influir en allò que l’afecta, se sent protagonista, i reforça el seu sentiment d’autonomia. L’autonomia no és una finalitat en si mateixa, sinó que el seu veritable valor, és que vagi acompanyada del plaer del nen de fer les coses per ell mateix. L’autonomia és fonamental perquè el nen pugui construir una bona relació amb ell mateix, amb el món i amb els altres. Per això, pares deixeu-los practicar, molt, moltíssim l’activitat autònoma. Sempre (encara que això vulgui dir fer tard a vegades...). Deixeu-los gaudir de fer les coses per ells mateixos i així guanyar autoestima. Perquè en les petites activitats autònomes de cada dia hi ha el secret de l’autonomia adulta i la construcció de la pròpia identitat. Estimar als fills és donar-los l'autonomia necessària per créixer! Txell Gelabert (Educare Club)