Menuts solidaris

A prop de les Festes Nadalenques, les campanyes solidàries es fan més visibles i s’intensifica la recollida de roba, menjar i joguines per fer-ho arribar a totes aquelles famílies amb més necessitats. El concepte de la solidaritat acull tota una sèrie de valors molt importants que cal educar des de ben petits com la generositat i l’esperit de servei, que ens fa adonar que no estem sols i que hi ha persones menys privilegiades que nosaltres, per poder compartir amb elles tant coses materials com immaterials. Però per poder ser solidaris i generosos és necessari ser empàtics. L’empatia és la capacitat de situar-se en l’emoció que experimenta l’altra persona, és ser capaç de posar-nos en el seu lloc per comprendre el que li passa. És un valor i una competència d’habilitat social que convé educar i es pot començar a fer-ho a partir dels 3 ó 4 anys.

Com podem potenciar l'empatia dels menuts?

  1. Una de les maneres de potenciar-la és a través de l’exemple. Si els més menuts viuen en un entorn ric en sentiments/emocions, i amb persones empàtiques, tindrà models per imitar i si els ajudem a valorar-ho positivament, desenvoluparà una empatia més global i sana.
  2. Posar intenció a l’hora de fer preguntes quan els fills/es fan una acció que repercuteixi en una altra persona, fent que reflexioni sobre com creuen que se sent aquesta persona, contenta o trista, fent que miri l’expressió del seu rostre per poder adonar-se del seu sentiment.
  3. Escoltar als fills i comprendre les seves preocupacions i necessitats, si veuen i senten que allò que els hi passa és important per les persones que l’envolten, tenen més possibilitats de potenciar l’empatia cap als demés.
  4. Ensenyar a escoltar de manera empàtica: mirar als ulls quan una persona parla, mostrar interès fent-li preguntes sobre el que està explicant.
  5. Aprofitar qualsevol oportunitat per induir-los a ser comprensius amb els demés, per exemple si veuen alguna situació conflictiva en la televisió o al carrer.
  6. Ajudar i fer coses pels demés (familiars, amics, companys, veïns) sense rebre res a canvi només pel fet que se sentint més contents i feliços.

També podem proposar activitats o jocs per fer a casa com:

  • Utilitzar dibuixos o fotografies de cares amb emocions bàsiques com l’alegria, tristesa, la por, l’enfado, sorpresa, amor, fàstic,... i es tracta d'identificar quina emoció representa cada imatge i aprofitar la situació per provocar un diàleg sobre què li deu haver passat, per què es sent així, si ens hem sentit alguna vegada de la mateixa manera.
  • Pintar cares que expressin emocions i verbalitzar quina emoció representa.
  • Expressar amb la cara diferents emocions i els altres l’han d’endevinar.
  • Utilitzar carotes amb diferents expressions i moure’s segons l’emoció.
  • Llegir o mirar contes, pel·lícules o lectures i amb els ulls tancats intentar posar-se en el lloc d’un dels personatges i expressar com creu que es sent.
  • Imitar a diferents personatges o animals.