Prendre decisions a casa amb els Sis Barrets per Pensar (I)

“Tomàs és un nen de 7 anys i li agradaria molt tenir una mascota, concretament un gosset. Però els seus pares no li deixen, diuen que porta molta feina!” Tenir una mascota a casa, fer una activitat extraescolar, organitzar les vacances d’estiu, convidar amics a casa... són situacions quotidianes que es poden donar en una família. A vegades aquestes situacions poden ser  motiu d’enfrontaments i conflicte, sigui perquè no s’ha explorat prou bé la situació i ens ha portat a una decisió precipitada o bé perquè ens hem trobat amb problemes que cal resoldre. Per evitar això us proposo els sis barrets per pensar. Els Sis Barrets per Pensar és el nom d’una tècnica proposada per Edward de Bono que permet gestionar el pensament de manera molt eficaç. Ajuda a les persones a mirar en la mateixa direcció, a passar d’un pensament a l’altre de manera sistemàtica i disposar de tots els punts de vista a l'hora de prendre una decisió sense entrar en conflicte. Moltes empreses l’utilitzen en les reunions grupals per resoldre problemes de forma innovadora. Aquesta tècnica, fàcil d’aprendre i aplicar, es pot utilitzar a casa amb la família, ajudant a  la presa de decisions quotidianes i convertint-se en un recurs valuós per ensenyar als fills i al mateix temps, educar-los amb un pensament efectiu. Aquest mètode es basa en 6 barrets de colors diferents. Cada color representa un aspecte del pensament, ens indica la direcció on enfocar el pensament. El fet que sigui un barret és perquè és una peça de roba fàcil de treure i posar, i la imatge del barret ens ajuda a canviar d’un procés de pensament a l’altre amb facilitat. Podem utilitzar el mètode dels Sis Barrets per Pensar utilitzant només un barret o fer una seqüència de barrets, dependrà de la situació que estem explorant. Aquests barrets són:
  • Barret Blanc: És el barret de la informació i de les dades. Què sabem, quina informació tenim disponible i quina ens falta i a on la podem trobar.
  • Barret Groc: Busca les coses bones d’una situació, els aspectes positius i aquelles coses que poden sortir bé.
  • Barret Negre: Ens diu quines coses hem de vigilar, què hem de vigilar i els problemes que ens podem trobar.
  • Barret Verd: És el barret de la creativitat, busca possibilitats i alternatives. Proposa fer les coses de manera diferent.
  • Barret Blau: És l’organitzador del procés de pensament. Defineix la situació i marca el camí a seguir.
  • Barret Vermell: És el de la intuïció i dels sentiments. Si ens agrada o no una idea i quin pressentiment tenim.
Si us sembla bé en la propera entrada al bloc aplicarem aquesta tècnica a la situació d’en Tomàs! Cecília Gafarot (Educar per Innovar)