El Nadal desconegut

Tot allò que no sabies de l'època més esperada (o rebutjada) de l'any. 


"El Nadal desconegut"
Història oblidada del solstici d’hivern

Text: Gema Sirvent
Il·lustració: Armand
Traducció del castellà: Txell Freixinet Raspall
+9 anys
Format: 21,5 x 26 cm
Pàgines: 112
Preu: 21 €
Editorial: Takatuka

 

Ara que s'acosta el Nadal és moment de preguntar-nos si realment coneixem d'on ve aquesta celebració. És una festa només cristiana? Jesús va néixer realment el 25 de desembre? Quan es va plantar el primer arbre de Nadal? Per què posem vesc a les cases o regalem una Ponsètia? A tot arreu es mengen polvorons o torró? Quants van ser els Reis d’Orient? O en què es diferencien el Pare Noel, Santa Claus i Sant Nicolau?

 

Aquesta petita enciclopèdia del Nadal s'inicia amb un viatge als seus inicis, perquè aquesta celebració té els seus orígens en temps ancestrals, molt abans que en la nostra cultura anomenéssim a aquesta època “Nadal”. El llibre comença parlant de la prehistòria i de la importància que se li donava al Sol, a la llum i a la calor com a garants de la supervivència humana. Això explica que les cultures antigues ja celebraven el solstici d'hivern amb rituals, monuments, culte als déus, etc. Es fa un repàs d'aquesta celebració en les diferents èpoques històriques, cultures i religions. Totes aquestes celebracions han anat evolucionant des del Paleolític, l'antiga Grècia o l'Imperi romà fins als nostres dies, i han donat lloc, entre altres, a la festa de Nadal que avui coneixem.

En El Nadal desconegut també trobarem una petita història dels personatges més típics, la seva llegenda i orígens, com els Reis Mags de Pèrsia, la Befana d'Itàlia, la Babushka de Rússia, les diferents versions de Pare Noel del nord d'Europa, Sant Nicolau en les seves diferents representacions i llegendes, etc. I fent especial èmfasi també en els protagonistes pagans de la península ibèrica com l’Olentzero del País Basc, l’Apalpador gallec, l’Esteru asturià o el Tió de Catalunya, així com en tots els personatges terrorífics que també poblen la nit més llarga de l'any, com el Krampus, Père Fouettard, la malvada trol islandesa Gryla o els personatges típics de les mascarades d'hivern del nord-oest peninsular.

Dirigit a un públic a partir de 9 anys, es tracta d'una obra de fàcil lectura amenitzada amb llegendes, contes, anècdotes i notícies curioses, i amb atractives i divertides il·lustracions.

Aquesta lectura canviarà la nostra manera d'entendre el Nadal que coneixem i, celebrem com celebrem el solstici d'hivern o encara que no ens atreguin especialment aquestes festes, segur que ens acostarà i connectarà d'alguna manera amb els rituals de culte al Sol i a la llum dels nostres ancestres fa milers d'anys.

 


I atenció! 

Els amics de Takatuka ens han regalat 2 exemplars per sortejar entre tota la colla de menutsGIRONA. Com?
Heu de ser subscriptors de menutsgirona i respondre a la següent pregunta:

 

Quin és el plat que no pot faltar a la vostra taula en aquestes festes de Nadal?

 

*Tens temps de participar en el sorteig fins al divendres 29 de desembre a les 12 del migdia.