Ens volem banyar!

Arriba la calor i ens volem banyar! Ara, més enllà de la platja i l’aigua salada del mar, podem pensar en anar a buscar algun indret que ens ofereixi també aigua fresca. I no estem parlant de piscines!


Aquest cop us proposem anar a buscar-la als rius.

En què penseu quan us imagineu banyant-vos al riu? Aigua més freda, més vegetació als voltants, ombres, cascades, , granotes, libèl·lules, sabaters, tranquil·litat, poca gent,… Ja us hi esteu banyant amb la imaginació? Estirats sobre la roca calenta després de remullar-vos i refrescar-vos en l’aigua cristal·lina del riu? Sentiu el soroll de l’aigua com baixa? Els ocells del voltant? Sentiu l’orquestra de la natura?


En aquests indrets hi ha  gorgs, basses fondes que es formen en alguns corrents d’aigua i on aquesta hi circula més a poc a poc. A Catalunya podem trobar molts gorgs de gran bellesa.

I ara… torneu a tancar els ulls. Seguiu fresquets després de remullar els peus al riu. Esteu asseguts en aquella roca on arriba el sol? … Però…espereu! Si pareu una mica més l’orella, sentiu a d’altres persones al voltant? Sentiu els crits dels del costat? I la música que posen els que estan un xic més amunt? I la vegetació de ribera, algú hi ha passat per sobre! Ostres, una llauna de beguda aquí terra i un mocador que algú deu haver llençat!

Doncs sí, resulta que això també està passant a aquestes zones. I la veritat és que la creixent freqüentació dels gorgs gironins està, des de fa uns anys, amenaçant la vida dels rius. De fet ja es parla de que els gorgs estan sobre-freqüentats, i com a conseqüència de l’ús, sovint s’observa una degradació dels hàbitats i, per tant, una clara afectació a les espècies de flora i fauna que hi viuen.

Per exemple, dues espècies que s’estan veient molt afectades són el cranc de riu autòcton i el tritó pirinenc. I a part d’aìxò, que ja deveu pensar que no és poca cosa,… també sorgeixen un gran nombre de conflictes en les vies d’accés, finques privades i els habitants dels pobles.

Per tant, si anem al riu, és important que mirem, entre totes i tots, de tenir un comportament respectuós cap al nostre entorn. Hem de ser capaços de transmetre a la nostra mainada aquesta passió per la natura i aquestes ganes de que segueixi com està. Nosaltres podem ser-ne part, podem gaudir-la, però sempre amb un respecte enorme.

Per passar el dia al riu, fer una excursió per la zona, … heu de saber que en molts gorgs s’ha regulat l’aparcament i l’accés de visitants. Amb aquestes actuacions es pretén evitar aquesta sobrefreqüentació tot informant als visitants de la importancia de cuidar aquests espais d’alt interés ecològic i dels motius d’aquesta regulació del trànsit.

Així que us recomanem que abans d’anar-hi entreu a les pàgines web dels organismes que els gestionen i mireu si s’ha de reservar plaça, i la seva normativa. I és veritat, no ens agrada que regulin i que restringeixin l’accés a la natura. L’única manera de solucionar-ho és interioritzant que som part d’ella.



Estel, Xevi i Marcel
L’equip de Gisfera