EXCURSIONS SEGURES TOT L’ANY

VIES VERDES, EXCURSIONS SEGURES TOT L’ANY

Les vies verdes de Girona són espais pensats per al cicloturisme i el senderisme, de forma segura. Tenen molts usos possibles, esportiu, de lleure, turístics, de mobilitat diària… i són especialment adequades per al públic familiar. 


Carrilet I – zona Olot – Stella Rotger

El nom “via verda” es coneix a tot Europa i significa “un camí de natura separat del trànsit, segur i accessible per a tothom”. Dit de manera senzilla, són rutes on no poden circular cotxes i motos, que tenen una amplada aproximada de 3 metres, poca pendent  i un entorn bonic i relaxant. Hi pots aprendre a anar a bicicleta quan ets menut, o fer la teva passejada diària saludable quan ets gran. 

En el cas de les vies verdes de Girona, actualment compten amb més de 200 quilòmetres de vies verdes. I molts es poden recórrer de forma ininterrompuda. La via verda del Carrilet va ser una de les primeres: entre Olot i Girona són 57 km, i entre Girona i Sant Feliu de Guíxols uns 50 km.  


Un camí de natura separat del trànsit, segur i accessible per a tothom.


ViesVerdes – Alvaro Sanz

Comencem per la història: d’on venen les vies verdes de Girona?

La ruta del Carrilet va néixer als anys 90, quan es van recuperar les antigues plataformes dels trens petits, també anomenats “carrilets”, que estaven en desús des dels 70. Es van arrencar o soterrar les vies que quedaven, es van crear camins planers, es van restaurar les estacions de trens, els ponts i els túnels del recorregut. D’altra banda, poc a poc, amb l’auge del cicloturisme, van anar naixent al voltant de les rutes tot un seguit de serveis turístics que ofereixen als excursionistes la possibilitat d’allotjar-se, menjar o llogar bicis.

L’entorn és natural i privilegiat.

  • Entre Olot i Girona, el Carrilet I, es travessen 3 comarques i dotze pobles recorrent el parc natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, i les valls del Fluvià, Brugent i Ter.
  • Entre Girona i Sant Feliu de Guíxols, la ruta del Carrilet II, es travessa la depressió de la Selva i la vall del Ridaura fins arribar al mar, tot al bell mig de conreus i boscos de pins i eucaliptus.
ViesVerdes – Alvaro Sanz
ViesVerdes – Alvaro Sanz

Dues rutes que us permetran viatjar del Prepirineu, entre volcans, a la Costa Brava. I descobrir-ne alguns secrets! Abans del viatge us podeu descarregar l’app dels Secrets de les Vies Verdes, on a més de jugar hi tindreu una guia que us aproparà a elements patrimonials, culturals i naturals del voltant de les vies verdes de Girona.

Les dues rutes tenen un pendent suau i el recorregut es troba en molt bon estat.