5 trucs per cuinar amb nens

5 trucs per cuinar amb nens

Els meus millors records de petita són cuinant amb la meva mare o la meva àvia, envoltats d’aliments, estris de cuina, fogons…

En el meu imaginari idíl·lic pre-maternitat sempre havia pensat que jo faria el mateix amb les meves filles, ens imaginava fent elaboracions perfectes, totes felices, amb una cuina impol·luta i que el màxim de desgavell que hi hauria seria aquella ditada de massa crua que elles o jo ens hauríem fet al nas.

Confesso que les meves primeres vegades com a mare d’una nena i després com a mare de dos, van ser un autèntic desastre (sí, al començar a cuinar amb les dues alhora vaig tornar a caure en els mateixos errors de quatre potes!). Jo acabava estressada, les peques plorant o enfadades, la cuina feta un autèntic desastre i la recepta sense fer.

Un dia em vaig dir, Anna, o t’organitzes millor o val més que t’ho deixis córrer i vaig començar a recordar com ho fèiem la meva mare i jo, i vaig començar a desidealitzar aquells records, SÍ fèiem merder, SÍ la meva mare també s’estressava i el més important SÍ la meva mare tenia sempre els ingredients i estris a punt!

Aquí van els meus 5 trucs, que de vegades amb l’ànsia de les peques per ajudar-me no són TOTS possibles, però quants més millor:

  • Organització, tingues tot a punt i a l’abast. Si els nens són molt petits, tingues els ingredients nets, pesats i tallats, a punt per utilitzar i a mesura que es vagin fent grans pots anar delegant algunes d’aquestes tasques.
  • Explica’ls molt bé, què podran fer i què no, així evites malentesos i disputes innecessàries, sobretot quan ja són una mica més grandets i es pensen que són uns grans xefs. També explica’ls en quines tasques hauran d’estar més concentrats (tallar, coure…), el més important és la SEGURETAT!
  • Que facin sols aquelles tasques per les que estan plenament capacitats i ajuda’ls per les que no tant. Llegeix-te bé la recepta que fareu per tenir clar tots els passos a seguir, així tindràs molt clar, en quins passos seran més autònoms i en quins hauràs d’ajudar-los.
  • Deixa’ls tastar tot allò que vulguin, la massa crua també. És molt important tenir ingredients de sobres, veuràs que se’ls despertarà la curiositat per tastar els ingredients, inclús aquells que quan tu els hi poses en el plat no volen ni olorar. És important tenir molt nets tots els ingredients, perquè de sobte pot ser que vulguin provar una pela de patata.
  • Confia en que ho faran tant bé com saben. És molt important confiar en ells, no els hi transmetis les teves pors, vigila de prop, però no intervinguis (a menys que s’estiguin a punt de tallar un dit, clar!), abans de començar a tallar, per exemple, explica’ls molt bé com han d’agafar el ganivet i els ingredients i adapta els estris i aliments a la seva edat i capacitats.

Les meves filles van començar amb ganivets de seguretat i tallant coses toves, fruites, verdures… i a poc a poc vam anar introduint els meus ganivets, ara les dues (amb 8 i 3 anys) ja tallen amb els meus ganivets, evidentment sense treure’ls-hi els ulls de sobre!

Aquests mateixos trucs són els que aplico als meus tallers de cuina per nens, els porto les receptes molt ben estructurades perquè ells les puguin fer amb total autonomia amb més o menys dificultat segons l’edat.

Per mi el més important a la cuina és que els nens i nenes experimentin amb les textures, els gustos, les olors i es vagin familiaritzant amb els ingredients i utensilis que s’utilitzen per preparar qualsevol recepta independentment del resultat final.

Anna Casals Xef