Aquest barret no és meu

El dia 18 de juny de 2014 es va lliurar el Premi llibreter d’àlbum il·lustrat a “Aquest barret no és meu”. Crec que té el premi molt merescut ja que és un llibre i autor que, fins ara, al nostre país ha passat força desapercebut. No sé si coneixeu aquest àlbum, els que el coneixeu suposo que estareu d’acord amb mi que és simplement meravellós. A mi m’encanta, i espero poder-vos convèncer.

“Aquest barret no és meu”, de Jon Klassen

Publicat per Milrazones

Edat A partir de 3 anys                                                                                                                                           Preu 15,00 € Us en diré més: és un àlbum on l’aparent i volguda simplicitat del dibuix ens endinsa en una atmosfera rica de detalls —com són els ulls o les bombolletes— per explicar-nos una bella història. Aquests detalls donen tota l’expressivitat necessària per entendre la història. Només el puntet negre de l’ull del peix gran és suficient per veure el què pensa. I justament veiem que és el contrari del que, al mateix temps, està pensant el peixet narrador. Comença la història amb un peix petit amb un barret. Ell mateix ens explica que l’ha robat, a un peix gran. Ell mateix s’auto exculpa dient que és un barret massa petit per aquell peix i, en canvi, a ell li queda perfectament. Sap que ha fet malament i pensa en amagar-se. El peix gran el persegueix, s’endinsa en la zona fosca on s’ha amagat el petit... Ens dóna una bona lliçó: El lladre imagina que se’n sortirà amb la seva, però, evidentment, no serà així. És bo què un nen sàpiga que abans s’atrapa a un mentider que a un coix. Tot en poques paraules i poca acció de moviments.

interior

Estem parlant d’un àlbum on els dibuixos no són cridaners (els peixos són d’un color gris marronós), i són completament atemporals. La gama de colors suaus no són gens cursis, ben al contrari, són colors molt terrenals, orgànics. El final és enigmàtic, el deixa obert a diferents interpretacions. I no dogmatitza. Afegiré que és una història d’animals transportable al món humà i, per tant, real. I com en molts àlbums il·lustrats, us diré que és  per a totes les edats. Un llibre que tant serveix perquè el nen el miri tot sol o amb companyia dels pares, que li poden fer observar diferents detalls. L’equilibri de tots aquests aspectes el fan un llibre rodó És d’agrair a l’editorial que, tot i ser una editorial de Cantabria, l’ha publicat en català. Aquí teniu el booktrailer original: Irene (L’altell)