Propostes per Sant Jordi 2018

Il·lustració de Virinia Chavira
S’acosta Sant Jordi, un bon moment per començar a fullejar les novetats en literatura infantil i juvenil. Per fer-ho comptem de nou amb la col·laboració de les Biblioteques de Girona. Segurament alguns de vosaltres ja coneixeu les guies CLER. Aquestes guies es basen en una acurada selecció de lectures per nens i adolescents, però també per als pares, mestres i educadors, feta pels bibliotecaris de les biblioteques infantils de les comarques gironines. Cada llibre seleccionat es classifica en una secció segons l’edat a qui va adreçat i el seu contingut. Avui us presentem una selecció d'11 llibres de la Guia CLER que des de biblioteques de Girona han fet per tota la colla de menutsGIRONA. A gaudir-la! 

[separator type="thin"]

A partir de 3 anys

[separator type="thin"]

El petit país del Senyor Pelut Font, Anna Medinyà : Associació Fira del Conte de Medinyà, 2017 ISBN 9788469727010

El Senyor Pelut viu sol i tranquil a casa seva, però de tant en tant succeeixen coses imprevistes... Un conte minimalista i divertit capaç de construir, amb poques paraules, un traç desenfadat i una paleta de colors precisa, un personatge, una incògnita i una sorpresa final. El petit país del Senyor Pelut ha estat guanyador del III Concurs de Conte Infantil Il·lustrat Modest Prats i publicat per l’Associació Fira del Conte de Medinyà.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

El ratolí que volia fer una truita Cali, Davide ; Dek, Maria Barcelona : Plataforma, 2017 ISBN 9788417002466

Hi havia una vegada un ratolí que volia una truita però...no tenia cap ou! La història d’aquest petit rosegador comença quan decideix anar a visitar la seva veïna per demanar-li un ou, però resulta que aquesta tampoc en té. Però la veïna, la Merla, té farina, així que decideixen fer un pastís. Així, aniran passant per casa de tots els veïns, fins que finalment troben un animal que un ou. El conte que us present està pensat pels més petitons, és un relat acumulatiu que explica la importància de tenir amics, veïns i gent a qui poder demanar ajuda, però sobretot el fet de saber compartir i valorar el què cadascú aporta a un projecte comú.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

El meu hort Muller, Gerda Barcelona : Animallibres, 2017 ISBN 9788416844340

La Sofia viu a la ciutat i passa les vacances a casa els avis, al camp. Al seu hort magnífic, la nena aprèn tot el que cal saber per ser una bona jardinera. Les il·lustracions inspirades per un gran amor a la natura estan plenes de detalls i d’una gran riquesa de coneixements que ja es regala a les guardes. El text combina el relat de la vida de la Sofia al camp, en forma de diàleg, amb informació científica als marges. Gerda Muller ha escrit i il·lustrat un llibre bonic, útil i rigorós (revisat per dos experts botànics) que és una petita meravella.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 6 anys

[separator type="thin"]

La esposa del Conejo Blanco Bachelet, Gilles Buenos Aires : Pípala, 2017 ISBN 9788416287994

La protagonista d’aquesta història ens explica una història que tothom coneix, però en una versió diferent. A través del seu diari personal, la senyora Conill descriu el seu dia a dia, pendent dels seus fills i filles i de les tasques de la casa; i també del seu marit, el senyor Conill, que treballa al Palau de la Reina de Cors, i es dedica a convidar gats invisibles, i nenes que canvien de mida en el moment menys pensat. Us sona aquest relat? Aquest àlbum de Gilles Bachelet, és de fet una extensió del conte d’Alícia al País de les Meravelles, que poden llegir infants i adults, ja que permet diverses lectures. Les il·lustracions, imprescindibles, contrasten amb el text i expliquen el què la Senyora Conill descriu a mitges. Aquest joc entre imatge i text aporta una gran dosi d’humor, i si ens fixem en els detalls de cada pàgina, riurem petits i grans.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

El Món és casa meva Brami, Maïa; Karine Daisay [il·lustracions] Barcelona : Zahorí Books, 2017 ISBN 9788494713552

El món és casa meva, és una petita finestra que ens obren els infants de 22 països a través de belles il·lustracions i d’una petita descripció d’algunes costums, tradicions, trets geogràfics i vocabulari de cada país escollit. L’encant d’aquest llibre per una banda el té el gran pes de la il·lustració i el fet que en primer lloc ens mostra una imatge de l’infant i del seu país, a doble plana, convidant-nos a endevinar de quin país es tracta. Per altra banda, l’explicació de cada país és molt clara i amena i la complementa el vocabulari específic, mostrant-nos una riquesa cultural única que ens amplia la nostra curiositat. Sens dubte, és un bon llibre per acompanyar als infants a descobrir la riquesa i diversitat del nostre món.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

El problema Chmielewska, Iwona Barcelona, Mtm, 2017 ISBN 9788417165000

Sobre un fons blanc i net tenim una taca d’una planxa cremada: s’han tacat les estovalles de la mare. Les seves preferides!! Tenim…un problema! L’àlbum que us presentem, juga amb la gran taca de planxa a les estovalles blanques mentre ens planteja què podem fer per resoldre el problema. L’enginy de l’autora, premiada amb la seva obra Ulls al Bologna Ragazzi Award 2013, és que amb la taca present a cada pàgina, afegint-hi alguna il·lustració amb cera blava, transforma la taca amb l’evolució del problema. Pàgina a pàgina, desvetllarem les possibilitats per resoldre el petit desastre, arribant a una solució sorprenent. I és que… a grans problemes, és millor trobar grans solucions!

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

La vida amorosa de los animales Daugey, Fleur Mèxic : Océano, 2017 ISBN 9786075272719

El llibre que us presentem ens ha de servir per saber més coses sobre els animals, però en aquest cas, no ens parla de la seva alimentació, o del seu hàbitat, sinó de com viuen l’amor i el sexe. Al llarg de nou apartats, els autors ens expliquen coses curioses de les diferents espècies, i ens conviden a resoldre qüestions sorprenents, com per exemple, com es fan petons, com sedueixen les seves parelles o quin sentit té el sexe per a ells. Les il·lustracions de gran format completen amb humor els textos de tot el llibre. Aquest, és doncs, un manual original i divertit, amb continguts molt interessants, que ens permet explicar com ho fan els animals per crear nous éssers vius, i entendre la diversitat que ens envolta.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 9 anys

[separator type="thin"]

El tren de les parades sense nom Sala i Vila, Carles ; de Arenzana, Estela [il] Barcelona : La Galera, 2018 ISBN 9788424662431

La Lia puja al tren per anar a Quintaforca, a ca la tia Flàvia. Els pares l’envien a passar-hi uns dies però ella no en té gens de ganes. Dalt del vagó, troba un personatge enigmàtic i sospitós. I també la Remei, una senyora encantadora que convenç el revisor perquè li doni un bitllet especial, és a dir, un bitllet fet expressament per a la gent que viatja sense voler anar allà on ha d’anar. El tren es posa en marxa i, a la primera parada, quan veu que algú ha esborrat el rètol de l’estació, la Lia ja s’adona que el trajecte no serà tan avorrit ni tranquil com es pensava d’entrada. Carles Sala, fidel al seu estil, publica una història que captiva, amb un argument divertit i misteriós i un llenguatge ric i juganer; aquest cop, acompanyada de les boniques il·lustracions d’Estela de Arenzana.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

Enigmes Escandell, Víctor ; Gallo, Ana [adp] Barcelona : Zahorí Books, 2017 ISBN 9788494582974

Vint-i- cinc històries de misteri per jugar en família, per equips d’amics, o bé tot sol. Es tracta d’incògnites que es poden resoldre aplicant la lògica –seguint les pistes del text i la il·lustració– o emprant la imaginació, fent un supòsit més enllà de la informació que dóna el llibre. Per afavorir la competició, els enigmes estan classificats en diversos nivells i tenen una puntuació diferent segons el grau de dificultat. La presentació és molt atractiva: en una doble pàgina àmpliament il·lustrada es plantegen els fets i la pregunta que cal resoldre; al final, sota una solapa que cal aixecar, es descobreix la solució. Un llibre per jugar, per pensar, per divertir-vos i per convertir-vos en autèntics detectius!

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

Soy la vida / Soy la Muerte Larsen, Elisabeth Helland & Marine Schneider Albolote: Barbara Fiore, 2017 ISBN 9788415208976

“Soy la vida” i “Soy la muerte” són dos llibres que es donen la mà. Les autores ens acosten a la vida i a la mort des d’una perspectiva natural, profunda i poètica al mateix temps. La vida i la mort són representades per dues figures femenines que són presents en tots els elements, persones i animals. A la mort a vegades la reben amb espelmes i altres corrent la cortina però inevitablement arriba. La vida ens explica que quan més falta ens faci, ens pot recordar la nostra validesa donant-nos pau i amor encara que haguem viscut en conflictes. Pocs llibres ens acosten al misteri de la vida i la mort amb tanta sensibilitat. Quan estiguem ofuscats, podem fullejar aquests llibres, llegir-los a qui estimem i respirar. Possiblement veurem el que ens envolta amb uns altres ulls.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

...i per als que acompanyem en la lectura:

[separator type="thin"]

La Literatura a l'educació infantil. Cristina Correro, Neus Real (eds.) Barcelona : A. M. Rosa Sensat, Col·lecció Temes d’infància, 2017 ISBN 9788494529061

El llibre que us presentem, escrit i coordinat per Cristina Correro i Neus Real, té el seu origen en el grup de treball Art i Literatura de l’Associació de Mestres Rosa Sensat. Diversos professionals del món de l’educació i literatura han anat treballant i compartint experiències i recursos que de manera ordenada i compilada podem trobar en aquest llibre de gran utilitat per a les persones mediadores en la lectura, professionals del món educatiu i a tota persona interessada en la infància i la literatura. Posant l’accent en l’educació literària en l’etapa d’educació infantil, hi trobarem un enfocament molt complert que passa des de la psicologia al currículum fins a altres recursos com una acurada selecció de llibres i experiències didàctiques molt recomanables.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"] En el següent enllaç trobareu la guia completa amb totes les recomanacions de les Biblioteques de Girona: GUIES CLER