Propostes per Sant Jordi 2019

Il·lustració de Joan Turu
S’acosta Sant Jordi, i podem aprofitar aquests dies de Setmana Santa per començar a fullejar les novetats en literatura infantil i juvenil. Un any més comptem de nou amb la col·laboració de les Biblioteques de Girona. Aquí va una selecció de 12 llibres que des de biblioteques de Girona han fet per tota la colla de menutsGIRONA. A gaudir-la! 

[separator type="thin"]

A partir de 6 mesos

[separator type="thin"]

La Lola es busca la cua Moscón, Lilith / Chiacchio, Francesco Barcelona: Combel, 2019

La Lola és una serp que ha perdut la seva cua, i la va buscant per tot arreu. Els nens i nenes que ho vulguin, la podran ajudar obrint les llengüetes de cada pàgina, i esbrinar finalment on s’ha amagat. Aquest és un conte destinat als més petits i petites de la casa, en el qual es converteixen en protagonistes de la historia, jugant a endevinar que apareixerà a cada llengüeta. Resulta una historia acumulativa entretinguda, plena de sorpreses i amb personatges molt divertits.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 3 anys

[separator type="thin"]

Sota les onades Martí, Meritxell / Salomó, Xavier Barcelona: Flamboyant, 2019

El naixement d’una nova amistat és sempre màgic, i és just aquest moment el que narren la Meritxell Marti i en Xavier Salomó al seu nou àlbum. El punt de partida és la trobada entre dos nens que es banyen al mar i que intueixen que s’ho poden passar bé junts. Tanmateix, per donar-se aquest oportunitat, primer hauran de superar sentiments contradictoris, que de fet, tots tenim davant de situacions desconegudes. El text és breu, però és el just i necessari per complementar les il·lustracions de Salomó, que com sempre, són netes però plenes de detalls que permeten múltiples lectures. Recomanem aquest àlbum perquè ens parla d’amistat i de confiança, amb una proposta valenta, original i sobretot honesta.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

Som aquí Jeffers, Oliver Algemesí: Andana, 2018

Entendre el nostre planeta no sempre resulta fàcil, sobretot si fa poc que hi has arribat. Jeffers va escriure i il·lustrar aquest àlbum per explicar-li al seu fill, de pocs mesos, com és el món on creixerà, qui hi viu, com ens relacionem, quines coses hi passen…Seguint l’estil que el defineix, l’autor adopta un punt de vista divertit i amable, sense deixar de banda petits apunts de crítica i reflexió sobre allò que podríem fer millor. Un bon regal per a mares i pares novells, i per a nens i nenes curioses.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

El nostre circ Nuño, Fran / Aparicio Català, Anna [il] Barcelona: Takatuka, 2018

Nenes i nens, mares i pares, àvies i avis, tietes i tiets, acaba d’arribar a les nostres contrades… el nostre circ! Tatxan!!! Un meravellós llibre d’estètica circense on descobrirem una galeria de personatges i artistes que fan el seu espectacle d’allò més bé, tot i que absolutament tots tenen un secret: somien fer un altre número de circ! L’estructura repetitiva ens ajudarà a preveure i a jugar a endevinar quin artista vol ser el personatge que protagonitza cada pàgina. Un llibre per a amants del circ i per recordar que, mentre perseguim els nostres somnis, no cal que oblidem el que fem pel camí.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 5 anys

[separator type="thin"]

Las tortugas nunca duermen Pardo, Esther; Díez Lasangre, Miguel [il] Barcelona: Ekaré, 2018

Una història d’amistat entre una àvia i la seva mascota, la tortuga Tina. De dia, l’àvia s’asseia la Tina a la falda i li parlava de totes les aventures que havia viscut al llarg de la seva vida, mentre la tortuga l’escoltava atentament. Però en la foscor de la nit, passava una cosa estranya, fantàstica, meravellosa... Un llibre màgic sobre com les amistats ens poden transformar i ens empenyen a explorar el món.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 6 anys

[separator type="thin"]

Robinson Sís, Peter Barcelona: Ekaré, 2018

El nen protagonista d’aquesta història, trist perquè els seus amics s’han burlat de la seva disfressa de Robinson Crusoe, es tanca a l’habitació i emprèn un viatge imaginari que el porta a naufragar en una illa. Allà viurà unes peripècies per sobreviure tot sol a la naturalesa que tenen evidents paral·lelismes amb la història de Daniel Defoe; la seva pròpia aventura onírica es barreja i confon amb el relat clàssic. Un àlbum al més pur estil de Peter Sis, amb il·lustracions riques i variades, que captivarà el públic lector.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

Temps era temps en un bosc màgic Riddell, Chris Barcelona: Baula, 2018

La Capelineta Verda té una invitació per a una festa molt especial, que es farà a la Torre Alta del Bosc Màgic. Per arribar fins a la Torre Alta, la Capelineta haurà de creuar tot el bosc, així que recull les seves coses i surt de casa disposada a arribar a temps a la festa. Però el camí és llarg, i pel bosc es trobarà personatges de tot tipus, alguns li demanaran ajuda, d’altres li oferiran remeis fantàstics, i uns poquets l’acompanyaran fins al seu destí. Chris Riddell, autor del text i de la il·lustració, narra una aventura fantàstica i molt divertida, que ens fa viatjar pels contes clàssics que ja coneixem.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 8 anys

[separator type="thin"]

Curiosity: la història d’un robot de Mart Motum, Markus Barcelona: Flamboyant, 2018

Saps que el planeta Mart és a 560 milions de quilòmetres de la Terra, i que el robot Curiosity va fer un viatge de 253 dies per arribar-hi? El mateix robot t’explica en primera persona com va ser el seu viatge, per què els científics el van enviar a Mart, com el van fabricar, des d’on va enlairarse i quin moment va ser l’escollit per fer-ho; quines són les parts del seu cos, com s’ho fa per explorar el planeta Mart amb les seves càmeres i el seu raig làser... Tot acompanyat d’unes il·lustracions fantàstiques i d’una edició molt acurada.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 9 anys

[separator type="thin"]

Ciruela Chichester Clark, Emma Madrid: Impedimenta, 2018

Tot va començar l’any 2012, amb un blog que la il·lustradora britànica va dedicar a la seva gossa Plum —Ciruela per a nosaltres—, i que va aconseguir milers de seguidors. Cada dia hi afegia vinyetes plenes d’expressivitat, protagonitzades per l’animal, que narrava en primera persona la seva bella quotidianitat de gos aventurer, divertit, observador i sobretot molt estimat. La publicació en paper d’aquest irresistible diari il·lustrat, amb predomini de l’aquarel·la i d’estil vintage, sens dubte, ha encertat tant en els cors dels amants dels gossos com en els de la novel·la gràfica.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

En construcción  Berrio, Juan / Rayos, Sonia / Silvana, Andrés Albuixech: Litera Libros, 2018

«L’arquitectura és l’inici d’una transformació», escriu la Clara en el treball que ha de presentar a l’escola. Aquesta serà la trajectòria que seguirem com a lectors: el descobriment de totes les passes que hi ha darrere la construcció d’un edifici. Des de l’avantprojecte, l’estructura, les instal·lacions... coneixerem cada pas mentre veiem l’evolució de la vida dels veïns de l’entorn. Aquest és un llibre amb una clara vocació pedagògica, com el treball que realitzen les autores en el seu projecte arquilecturas, molt recomanable. De nou, Litera Libros publica llibres amb molt de gust i molt treballats fins al darrer detall. Ens convenen llibres així.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

[separator type="thin"]

Latin lover: locucions llatines per a totes les circumstàncies   Milani, Mino / Sara Not [il] Barcelona: Combel, 2018

Segurament tots tenim en ment un munt de mots que utilitzem sovint: referèndum, currículum, modus operandum, gratis…et cetera! És provable, que els utilitzem fins i tot sense acabar de saber-ne el seu origen o el vertader significat. Tenim la solució : acaba de sortir publicat un petit compendi de locucions llatines per a tots els latin lovers! El llibre que us presentem, recull algunes de les principals locucions i ens n'explica alguna curiositat, alguna relació històrica i sobretot ens les acosta a les nostres situacions quotidianes des d'una sana ironia. Petits i grans passareu una bona estona llegint i descobrint que el tempus fugit i cal que aprofitem el temps.

[separator type="thin"]

[separator type="thick"]

A partir de 13 anys

[separator type="thin"]

Ferralla Kenny, Pádraig Barcelona: Bambú, 2018

Imagineu una Anglaterra alternativa i futura, en què els enginyers creen robots que formen part del dia a dia de les persones; uns robots que interactuen, parlen i senten. En Christopher és un adolescent que aprèn l’ofici al taller d’un d’aquests enginyers, i viu envoltat d’amics robots. Però un accident fa que tot allò que en Christopher creu saber sobre si mateix trontolli. Una novel·la que ens parla de la intel·ligència artificial i dels seus límits ètics, de la importància dels records, de la memòria i també de l’amistat.

[separator type="thin"]

BIBLIOTEQUES DE GIRONA Guia CLER Primavera 2019 [separator type="thick"]

I ATENCIÓ FAMÍLIES! QUE TENIM SORTEIG, ON? EN AQUEST ENLLAÇ