Néixer nena

Un any més hem passat el 8M... dia reivindicatiu, per visibilitzar, de fer balanç, de queixar-se, de fer soroll mediàtic i polític, de manifestar-se, de posar-se de lila, d’explicar què és el feminisme...

Però, què podem seguir fent nosaltres cada dia de la resta de l’any? Com podem generar igualtat per a totxs sempre? Com ho fem perquè néixer nena no condicioni? Com podem la família educar per a les persones i no els gèneres?

Primera resposta: no podem, nosaltres ja hem crescut així, tot el nostre entorn cultural, social, estètic, sexual, arquitectònic, educatiu... ja és així. Quina mandra lluitar contra el sistema o anar contracorrent...

Us convido si us plau a sortir de la vostra zona de confort. Mira el teu fill: esteu a taula sopant, tranquils, té pocs anys, sembla que no s’adona de tot... i ara el teu fill ja té 15 anys i ha violat una noia, en manada. O és la teva filla la violada. Creus que a tu això no et pot passar? Creus que en el teu entorn això no passa?

Els nostres fills i filles ens veuen, ens miren i ens escolten des del primer minut. A nosaltres i a tot el seu entorn, avis, tiets, mestres, amics, etc.

És responsabilitat de tots revisar què diem i com ho diem, quines bromes fem, quines reflexions o crítiques, en quin moment les fem i en quin to.

No si val disculpar-ho perquè l’avi és molt gran o el pare no s’hi fixa perquè ha crescut escoltant això o la mare ho accepta i mirar cap a una altra banda...

  • Cal que l’educació per a la igualtat comenci a casa, des del primer instant, amb petits gests.
  • Revisant i canviant expressions o fets que ens semblen normals però que emmascaren estereotips i prejudicis de gènere.
  • Deixant de fer bromes o critiques sobre com vesteixen, parlen, es mouen, deixant de preguntar si ja tenen novio, deixant de posar etiquetes.
  • No neixen només nenes, neixen persones.

 

Keep calm and be you!

Txell Gelabert
Educare Club