Menja bé per dormir millor

Menja bé per dormir millor.

La pandèmia de la Covid-19 ha causat molts problemes en molts camps i una dada que ha captat la meva atenció, és que un 40% aproximadament de la població adulta té problemes de son. Això m'ha fet pensar que: si els adults es veuen afectats, els nens també ho podríen estar. Per això m'he animat a investigar i escriure aquest post en el qual parlo de la son, la nutrició i la salut.


Per si no ho sabies, la son reparadora i de qualitat té molts beneficis per a la salut, ja que serveix per restaurar el sistema immunitari i el sistema endocrí, així com recuperar el sistema nerviós i el cost metabòlic que suposa estar despert durant el dia.

També és molt important pel correcte aprenentatge, la memòria i el correcte funcionament de les neurones cerebrals, pel que dormir bé, millora tant el rendiment acadèmic com a esportiu. Així doncs, val la pena prestar més importància a com dormen tots els membres de la família.

Com veus, dormir bé és molt important i per això els Dietistes-nutricionistes, fem servir el crono-nutrició per valorar els problemes de pes o de salut que es relacionen amb la son, amb els problemes derivats de la urbanització i la mala nutrició. Perquè si el somni que tenim no és de qualitat o bé en quantitat adequada; d'unes 7-8 hores, és quan poden començar aparèixer problemes com:

  • Major risc de patir diabetis tipus 2
  • Pujada de pes per dormir menys i menjar més, tenir més desitjos o comportaments obesògens en els adolescents.
  • Major inflamació corporal associada a dormir molt o tenir un somni alterat.
  • Patir la síndrome metabòlica (pressió, colesterol i sucre alt) en homes que dormen poc i en dones tant per dormir poc com a molt.

Com pots veure, el dormir bé és tan important com mantenir-se actiu o menjar equilibradament, ja que optimitza el benestar dels joves tant en l'àmbit mental com físic. I ara que surt el tema de nutrició pel medi, cal destacar que a través de la nutrició, les persones poden millorar el seu somni, tot i que s'ha de fer des d'una perspectiva multifactorial per obtenir millors resultats.

L'evidència científica actual suggereix que hi ha un vincle entre els micronutrients en la dieta, els circulants en sang i el somni. Per exemple:

  • la deficiència de vitamina D (que hi ha molta gent que la té) s'associa amb un major risc de trastorns de la son.
  • O com el magnesi a la llarga, pot reduir la somnolència diürna en les dones o com les dietes altes en carbohidrats i els aliments que contenen triptòfan, alt índex glucèmic (esportistes), algunes fruites, la melatonina, i fito nutrients, es vinculen amb millors resultats de la son.
  • Sobre el son infantil i la maduració de la son se sap poc, però sembla ser beneficiós: nucleòtids o el triptòfan i els àcids grassos omega 3 que moltes vegades estan presents en les fórmules de llet infantils, ja que ajuden a madurar el sistema nerviós central, l'activitat cerebral i per tant la gestió de la son.

Però això no vol dir que ara t'inflis a menjar aquests aliments sense supervisió, ja que de forma descontrolada poden tenir altres conseqüències. Perquè a vegades, els aliments o nutrients que van bé per a unes malalties o persones, no ho són per a altres. Per això les dietes han de ser personalitzades i adaptades pel que fa a quantitats segons edat i activitat física així com ajustar correctament els horaris d'ingestes. I sense oblidar que cal reduir les exposicions a llums artificials intenses, pantalles o qualsevol altra activitat o cosa que ens activin mentalment i no propiciï el son.

Si t'has sentit identificat/a i necessites la meva ajuda o vols mantenir-te informat en temes de nutrició i salut em pots trobar a Instagram o www.olgabrunner.es.


Olga Brunner
Whatsapp 609 566 636
info@qisana.com

Quin tema t’agradaria que tractés l'Olga en la propera càpsula sobre alimentació, salut i família? Ens pots deixar la teva proposta en aquesta mateixa entrada. Moltes gràcies!