MILLOREM EL MÓN MENJANT SA


El títol d’aquest article ens porta a enunciar una frase que hem de gravar-nos a la nostra ment, si de veritat volem deixar a la nostra infància un món habitable i millor: Menjar més vegetals i menys animals és una prioritat mediambiental.


Això suposa que disminuir el consum de carn, ous, làctics i peix és favorable per a la nostra salut i beneficiarà el planeta: controlant el canvi climàtic, els fons submarins i la biodiversitat terrestre. Afortunadament aquesta tendència fa uns anys que està instaurada i va agafant més força, sobretot entre adolescents i adults joves, ben connectats amb la informació que circula per internet i per les xarxes socials.

Instagram, Facebook i Twitter són fenòmens mediàtics que ben utilitzats poden servir per a recollir informació de qualitat sobre organitzacions sanitàries d’àmbit continental i mundial (OMS, EFSA, CDC, etc.), societats científiques, professionals compromesos i persones influents que saben transmetre coneixements validats per la ciència, de manera senzilla i amena. El perill és no saber diferenciar entre un lloc fiable i el que no ho és, tal com succeeix amb els reportatges interessants i patrocinats per alguns sectors de la indústria alimentària, notícies enganyoses i portals de pseudociència amb falsos gurus i interessos econòmics.

L’objectiu de l’Acord de París (2015) és mantenir l’escalfament global molt per sota de 2 °C, persistint en els esforços per limitar-lo a 1,5 °C sobre els nivells preindustrials i descarbonitzar el sistema energètic mundial per al 2050.

La recomanació que des de fa anys s’està fent, amb poc èxit, sobre prendre un MÍNIM de 5 racions de fruites i verdures al dia, cobra en la situació actual una importància vital, ja que el consum habitual d’aquest grup d’aliments, desplaça al d’aliments no saludables. Així doncs, si esmorzem i berenem fruita sencera saciant (un plàtan o una poma de mida mitjana o gran, per exemple), no estem menjant entrepans de pernil o de qualsevol altra carn processada. Per facilitar la ingesta de fruita per part dels infants és aconsellable, a més a més de donar exemple, tenir-la a la vista en fruiters pel menjador i la cuina, com també tenir-la tallada a la nevera.

Respecte a l’aigua, insistim en el fet que l’aigua de l’aixeta és segura i molt més sostenible i econòmica que l’aigua d’ampolla; si es decideix comprar aigua envasada, és millor adquirir garrafes grans per minimitzar el cost ambiental. Per anar d’excursió o fer llargs passeigs és millor utilitzar una cantimplora que ampolles de plàstic d’un sol ús.


A la guia ALIMENTAR-NOS BÉ EN FAMÍLIA EN TEMPS DE PANDÈMIA trobareu informació relacionada.

Xics Gastronòmic