FIRA DEL TAP 2019

La Fira del Tap i el Suro és un esdeveniment que contribueixi a posicionar Cassà de la Selva com un municipi lligat històricament al món del suro i a la fabricació de taps des de múltiples vessants –des del punt de vista econòmic però també cultural, històric i ecològic– aprofitant el que ha representat i que encara representa el suro en general i el tap en particular per al municipi.
La missió principal de la Fira del Tap i el Suro és relligar, transmetre i difondre el que el suro i el tap representen per Cassà i que es concreta en els següents rols que ha desenvolupat fins avui dia: 1. Motor econòmic del municipi a finals del segle XIX i sector que encara actualment contribueix a l’economia local. 2. Creador d’ocupació per a molts habitants de Cassà. 3. Configurador de la identitat de la població, donant lloc a tradicions i maneres de fer vinculats al món surotaper. 4. Generador d’elements patrimonials en la trama urbana. 5. Inspirador d’un coneixement profund del món suro en general i de la fabricació de taps en particular. 6. Activador de lligams amb altres municipis surers i tapers arrel de la integració de Cassà en el territori surotaper de les Gavarres. [columns_row width="fourth"] [column][/column] [column][/column] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]

DIVENDRES 31 DE MAIG

Visitem les fàbriques de suro Lloc: Fàbrica Francisco Oller / Hora: De 10.00 a 11.00 i d'11.00 a 12.00 Lloc: Fàbrica De Maria / Hora: De 10.30 a 11.00 i d'11.15 a 11.45 Preu: Gratuït (places limitades amb inscripció prèvia*) Amb aquesta visita comprovarem que les fàbriques de taps de Cassà ja no són com eren fa uns anys; s'ha passat d'un procés gairebé artesanal a una fabricació de gran capacitat i alta tecnologia.

DISSABTE 1 DE JUNY

Pela del suro a la sureda de Can Vilallonga Lloc: Can Vilallonga / Hora: De 8.00 a 9.00 Com a les edicions anteriors de la Fira, anirem a la sureda amb els peladors de suro; diuen que quan proves amb la destral l'arbre 'parla' i ja se sap si el suro es pot pelar. Aquesta vegada Eloi Madrià compartirà l'experiència amb el geògraf i naturalista Martí Boada. [columns_row width="half"] [column][/column] [column][/column] [/columns_row] Tast d'esmorzar dels peladors Lloc: Can Vilallonga / Hora: De 9.00 a 10.00 Una bona amanida amb ceba, tomata, olives i bitxo de Girona era la base de l'esmorzar dels peladors, acompanyat amb una mica de pa i cansalada, tot servit sobre una panna de suro i amb un raig de vi negre per fer-ho passar. 'Taps Petits', espai de jocs i activitats infantils amb suro Lloc: Plaça Petita / Hora: De 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 Tallers de manualitats amb suro i de perruqueria i maquillatge per a la mainada, amenitzats amb música a càrrec del DJ Nene Coca. Demostració de l'antic ofici de taper Lloc: Plaça de la Coma / Hora: De 10.00 a 12.00 i de 18.00 a 20.00 Tornarem a sentir les llescadores i les barrines picant les llesques de suro, una feina que era bàsicaments d'homes. En canvi les dones, amb els taps escampats sobre un catre i les paneres a la falda, eren les encarregades de triar-los i classificar-los. [columns_row width="half"] [column][/column] [column][/column] [/columns_row]

DIUMENGE 2 DE JUNY

Sortida en burricleta a Can Vilallonga Lloc: Plaça de la Coma / Hora: 7.45 / 11.00 h Preu: 20 € (places limitades amb inscripció prèvia*) Enguany es podrà anar a la sureda de Can Vilallonga en Burricleta on podreu assistir a la pela del suro i a l’esmorzar de peladors. Pela del suro a la sureda de Can Vilallonga Lloc: Can Vilallonga / Hora: De 8.00 a 9.00 Com a les edicions anteriors de la Fira, anirem a la sureda amb els peladors de suro; diuen que quan proves amb la destral l'arbre 'parla' i ja se sap si el suro es pot pelar. Aquesta vegada Eloi Madrià compartirà l'experiència amb el geògraf i naturalista Martí Boada. Tast d'esmorzar dels peladors Lloc: Can Vilallonga / Hora: De 9.00 a 10.00 Una bona amanida amb ceba, tomata, olives i bitxo de Girona era la base de l'esmorzar dels peladors, acompanyat amb una mica de pa i cansalada, tot servit sobre una panna de suro i amb un raig de vi negre per fer-ho passar. 'Taps Petits', espai de jocs i activitats infantils amb suro Lloc: Plaça Petita / Hora: De 10.00 a 14.00 i de 17.00 a 20.00 Tallers de manualitats amb suro i de perruqueria i maquillatge per a la mainada, amenitzats amb música a càrrec del DJ Nene Coca. Demostració de l'antic ofici de taper Lloc: Plaça de la Coma / Hora: De 10.00 a 12.00 i de 17.00 a 18.00 Tornarem a sentir les llescadores i les barrines picant les llesques de suro, una feina que era bàsicaments d'homes. En canvi les dones, amb els taps escampats sobre un catre i les paneres a la falda, eren les encarregades de triar-los i classificar-los. Concert de petit format amb Juan Cabrera i Xavier Bolló Lloc: Plaça de la Coma / Hora: 12.30 h La guitarra de Xavier Bolló acompanyarà la veu de Juan Cabrera en un concert de versions de swing & folk. Concert de cloenda de la fira amb el grup de cançó de taverna Els Tranquils Lloc: Plaça de la Coma / Hora: 19.30 h El trio format per Ramon Manent, Andreu Coll i Manel Gost ens oferiran un concert de cançó de taverna com a cloenda de la Fira d'enguany.

firadeltap.cat