Augmentar les defenses

Augmentar les defenses en aquests dies, on el COVID-19 és el protagonista, és una mesura preventiva que està a l’ordre del dia. Reforçar el nostre sistema immunitari en aquests dies de pandèmia, és important, però també tenir l’energia i vitalitat suficient, per fer front a un possible contagi o per passar els dies de confinament. On moltes famílies, han de fer màgia per poder treballar telemàticament, netejar la llar més cops de l’habitual i encarregar-se de l’educació dels nens amb tot l’estrès i els estats d’angoixa que això comporta. I és que no és gens fàcil viure aquesta situació, on es barregen conceptes com: incertesa, soledat, tristesa, problemes econòmics, llibertat restringida, i un estil de convivència poc usual.

 

 


 

Per transformar tots aquests factors o sentiments negatius en positius per tenir més energia i potenciar les defenses us recomanem:

 

  • Dormir les hores mínimes per ajudar a reparar el nostre cos durant la nit i contribuir al sistema immunitari. És molt positiu marcar un horari d’anar a dormir i despertar-se.
  • Tenir horaris regulars dels àpats per regularitzar el nostre rellotge intern i augmentar les defenses.
  • Saber seleccionar aquells aliments que ens aporten els nutrients clau (les vitamines del grup B o greixos sans). Menjar fins a omplir l’estómac al 80%, respectar els ritmes de sacietat, no menjar pels ulls o per emocions i si és menges hidrats de carboni, que siguin versions sanes e integrals com cereals, llegums, tubercles… i en quantitats adaptades a tu i a la teva activitat.
  • Encara falten estudis, però s’està veient com tècniques de Mindfulness o controlar els factors psicològics en el dia a dia a través de meditació, respiracions, ioga, buscar estratègies per estar tranquil… podria ajudar a les defenses i a la inflamació.
  • Dintre de les possibilitats de cada un (espai, aparells, malalties, temps…) i a dins de casa, manteniu-vos el més actius possibles per ajudar a eliminar bacteris dels pulmons, augmentar les defenses del cos (si no ens passem en excés), pujar la temperatura corporal per ajudar a combatre infeccions, ajudar a regularitzar el nostre rellotge intern i per disminuir les hormones de l’estrès.
  • Menjar aliments naturals que fomenten el creixement de flora intestinal bona (pre i probiòtics) com: fermentats (kèfir, xucrut, iogurt, formatge de cabra o ovella…), compota de poma, mel, fajol i derivats… per les defenses del nostre cos i l’estat d’ànim.
  • Vitamina A, C, D, Zinc, Seleni per ajudar a les defenses a combatre i netejar el cos d’oxidacions de forma eficient. Aquests micronutrients es troben a dins de certs aliments com: tota mena d’alls i cebes, cítrics, kiwis, maduixes, pebrots en cru, fruites i verdures de color taronja (moniato, pastanaga, carabassa…), bròquil, bolets, nous del brasil, soja, civada, arròs integral, musclos, llavors de carbassa o sèsam, etc. I en el cas dels nadons oferir llet materna (sense escalfar), ja que conté defenses de la mare.
  • Per combatre la baixada dels nivells de vitamina D que s’està produint durant aquests dies de confinament, que es relaciona amb una mala alimentació i a no poder prendre el sol, hem d’intentar augmentar els nivells a través dels ous, peix blau, làctics sencer, aliments enriquits i prendre el sol 15-20 minuts diaris en hores no punta, sense cremes i a l’aire lliure (balcó, terrassa, traient cap per la finestra).

 

Ara ja no tens excusa, tens la informació, saps com fer-ho i pot fer que el confinament, et serveixi de repte per donar exemple i aprendre a menjar sa, a tenir energia i a potenciar les defenses de tota la família.
Et reto a aconseguir-ho i si necessites la meva ajuda per organitzar la compra, la cuina, els menús o receptes podem fer una sessió on-line.

 

Olga Brunner
Whatsapp 609 566 636
info@qisana.com