Nens amb mal de panxa

Nens amb mal de panxa.

 

Estem a la tardor, l'escola i les extraescolars han començat i amb elles, la ingesta de làctics, sucs, batuts, barretes, fruita seca, begudes isotòniques, llaminadures, brioixeria... Tots aquests aliments tenen quelcom en comú, que contenen nutrients com: la lactosa, la fructosa, el sorbitol... que són substàncies poden generar mals de panxa en nens sensibles o intolerants, ja que estan presents en el mateix aliment sigui de forma natural o afegida com d'additiu alimentari.

 


 

La lactosa és una molècula formada per dos altres: una de glucosa i un altre de galactosa.

 

Perquè es pugui dividir en les dues i assimilar-les correctament, cal la presència d'uns enzims intestinals anomenats lactasa, que els intolerants a la lactosa o no en tenen o els hi falta quantitat. Poca gent neix intolerant; al contrari, molta gent s'hi torna a mesura que fa anys. A no ser, que siguis africà, asiàtic, brasiler... que llavors genèticament la predisposició a la intolerància és més alta. Per això un nen petit la tolerarà millor que no pas un adolescent o un adult. La lactosa es troba en tots els derivats de la llet (nata, mantega, iogurts, postres làctics, gelats de crema i formatges) però també en productes processats que s'han fabricat a partir dels anteriors com els gelats, flams, mousse, pastes de full, brioixeria... o a partir de lactosa afegida directament com additiu alimentari, ja que s'utilitza com conservant alimentari, per exemple: l'embotit.

 

 

Tant a l'estiu com en període escolar solen aparèixer misteriosos mals de panxa i una possible explicació seria que en aquests períodes, es menja més quantitat de lactosa. El cos està acostumat a fabricar un nombre concret d'enzims que podrien ser insuficients, si el cos no s'ajusta a la demanada. E impossibilita la correcta digestió d'aquest excés de lactosa, ocasionant que aquesta viatgi cap a l'intestí gruixut sense dividir-se i aquí la flora bacteriana la fermenti generant gas i al mateix temps: punxades, inflors de panxa o inclús diarrea o femtes més toves i àcides posant el cul del vostre fill més vermell.

 

Amb la fructosa passa alguna cosa semblant. En aquest cas la sacarosa és la molècula principal que es divideix en glucosa i fructosa. I la fructosa si no s'absorbeix correctament, en el còlon també es genera gas que ocasiona les mateixes molèsties que la lactosa. La fructosa es troba de forma general a la fruita (natural, congelada, enllaunada, seca), mel, sucs, batuts, salses, brioixeria i pastisseria... La probabilitat de ser intolerant a la fructosa és 40-60% aproximadament i la majoria de la gent no ho sap. Per tant també pot ser part del problema dels mals de panxa.

 

Si al llegir aquest post, et sents identificat/ada et recomano que en funció de la gravetat i duració dels mals de panxa, parlis amb el teu pediatre per fer una possible proba diagnòstica. Però si decideixes reduir quantitat de lactosa o fructosa pel teu compte a veure què passa, llavors et recomano que parlis amb un nutricionista, ja que eliminar aliments sense posar alternatives sanes i adequades poden afectar el seu creixement, pes o a la quantitat d’energia que tinguin, tres factors molt importants tant per la salut i rendiment escolar i esportiu.

 

Si en vols més idees o consells pots seguir-me al Instagram o bé subscriure’t al meu blog a www.olgabrunner.es.

 


 

Olga Brunner
Whatsapp 609 566 636
info@qisana.com

 

Quin tema t’agradaria que tractés l'Olga en la propera càpsula sobre alimentació, salut i família? Ens pots deixar la teva proposta en aquesta mateixa entrada. Moltes gràcies!