Quanta aigua hem de beure i de quina manera?

Quanta aigua he de prendre? Aquesta és una pregunta que contínuament em fan a la consulta o a les xerrades que faig. És un tema, que preocupa a molts pares, perquè han observat com els seus fills no tenen set o bé com ells mateixos, s’obliden de beure aigua al llarg del dia.

 


 

Doncs bé, la resposta que els hi dono, sempre és la mateixa:

 

Que la quantitat que s’ha de beure és personalitzada igual que passa amb l’alimentació. Perquè la quantitat de líquid a ingerir i no només d’aigua, depèn de factors múltiples tant interns com externs. Per exemple: els homes tenen més risc de patir els símptomes de la deshidratació que no pas les dones, ja que la seva composició corporal, té més múscul i aigua que no pas greix. El mateix passa amb els nens, que com el seu sistema de regulació hídric i de termoregulació corporal encara està en fase de desenvolupament, la seva sensació de set és tardana i a més comencen a suar abans que els adults per tant es deshidraten amb més facilitat. Patir certes malalties també influirà a què s'hagi d'ingerir més o menys líquid com seria el cas: retenció de líquids, febre, pressió alta, problemes renals, diabetis... o bé estar embarassada o ser una mare lactant. De la mateixa manera que els esportistes de qualsevol edat, viure o entrenar a  2500 m d’altitud o estar en una estació de l’any on el clima és molt calorós o humit e inclús un dia ventós farà que hàgim d'augmentar el volum de líquid.

 

Com a norma general, es podria dir que necessiten aquestes quantitats, però lo adient és que un nutricionista et personalitzi la quantitat en funció els teus kg de pes o de les teves kcal diàries i que afegeixi dosis extra pels factors externs i càlculs sobre la pèrdua de sals a través de la suor.

 

 

Arribats aquest punt, és quan els pares s’escandalitzen dient: Tanta aigua? I jo els calmo comentant que: si mengen una dieta equilibrada, sana i suficient poden aconseguir quasi 1 litre a través de l'aigua que ens aporta els mateixos aliments. Però que la resta s’hauria d’aconseguir bevent:

 

  • Un  80% aigua o aigua macerada amb fruites i verdures o plantes aromàtiques.
  • Un 20% en forma de begudes sanes sense sucre afegit o alcohol, com per exemple: llet bio, batuts vegetals, brous liquats vegetals tipus gaspatxo o verd, sucs de fruita naturals amb la fibra, infusions...

 

 

I les begudes que porten teïna, cafeïna, alcohol o sucre, s’ha d’eliminar o reduir al màxim i si us agraden de gust o no les voleu eliminar, com a mínim no sobrepassar les racions que estableix els científics i la OMS (Organització mundial de la salut) de com a màxim:

 

  • 4 tasses de te o 2 cafès.
  • 2 racions de begudes alcohòliques al dia pels homes i 1 per la dona (1ració equival a: 100 ml vi, 250 ml cervesa o 1 copa de cava) i els licors, copes de destil·lats conten com a dues racions.
  • Les begudes ensucrades com:  refrescos energètics, batuts de cacau, orxates, sucs industrials, refrescos, llets vegetals amb sucre... les mínimes possibles.
  • Només els esportistes tenen l’excusa de prendre begudes ensucrades tipus isotònics formulats expressament per la pràctica esportiva i no com a refresc.

 

Per aconseguir beure el que et toca i evitar els símptomes lligats a la deshidratació (rampes, mal de caps, desmais...) o retenció de líquids entre d’altres, es requereix un entrenament, agafar hàbits i  no ometre les sensacions de set que ens transmet el cos. I per això és important marcar pautes hídriques i buscar noves idees per potenciar la ingesta de líquid.

 


 

Olga Brunner
Whatsapp 609 566 636
info@qisana.com

 

Quin tema t’agradaria que tractés l'Olga en la propera càpsula sobre alimentació, salut i família? Ens pots deixar la teva proposta en aquesta mateixa entrada. Moltes gràcies!