APLICA T

APLICA’T. AJUDEM A PREVENIR LESIONS INFANTILS A CASA I A TOT ARREU

Guia per a la prevenció de lesions infantils


Xics Gastronòmic, sense oblidar el foment de l’alimentació i un estil de vida saludable, té com a objectiu disminuir la mortalitat i les minusvalideses que es deriven de la producció de lesions no intencionades (LNI), durant l’etapa infantil (els accidents) mitjançant la construcció d’un entorn segur i saludable al municipi de Castell d’Aro, Platja d’Aro i S’Agaró.

L’OMS i l’ONU, en la Convenció dels Drets de l’Infant (1989), declaren que tots els infants del món tenen dret a gaudir d’un entorn sense riscos, protegits de les lesions i de la violència.

És per això que vam editar la guia amb el títol APLICA’T - Ajudem a Prevenir Lesions Infantils a Casa i a Tot arreu.

L’infant no té coneixements, ni habilitats psicomotores, ni experiència, ni capacitat per entendre el perill de fer algunes activitats i la complexitat de l’entorn. Amb la participació i el suport actiu dels adults, els infants van adquirint consciència del risc i, a la vegada, van assumint, progressivament, l’habilitat per a la prevenció.

Les nostres conductes en la prevenció de Lesions No Intencionades (LNI) són la base per ensenyar als infants que és important no assumir riscos a casa, a l’escola, al carrer o a qualsevol lloc. Per exemple, mai travessem amb el semàfor en vermell ni anem en bici sense casc.

Quan l’infant és petit, que és l’edat de màxima incidència, les normes de prevenció han de dirigir-se a totes les persones que estan al seu càrrec (pares, avis, cangurs, escoles bressol, etc.), ja que per a qualsevol d’elles la responsabilitat és més gran com més petit és l’infant.

És recomanable iniciar les recomanacions de prevenció d’accidents a partir del 6è mes de vida. A poc a poc, a mesura que l’infant vagi creixent i sigui més independent, la responsabilitat va decreixent per als cuidadors i augmentant per a l’infant. En conseqüència, a mesura que l’infant es vagi fent gran haurem de dirigir cap a ell les mesures d’educació.

El màxim esforç s’ha de dirigir cap a les famílies dels infants en edats compreses entre 1 i 5 anys, ja que aquests són els que més risc corren. El moment més adequat de fer-ho serien les visites pediàtriques que coincideixen amb els controls i les revisions dels programes de l’infant sa.

APLICA’T (Ajudem a Prevenir Lesions Infantils a Casa i A Tot arreu) és una guia en la qual volem reflectir un conjunt d’accions i intervencions pedagògiques o educatives que evitin o disminueixin les LNI (els accidents), en favor de la seguretat dels infants i de tot el que els envolta. A la guia parlem de caigudes, lesions per trànsit: ocupant i vianant, lesions per aigua: afogament, asfixia per sufocació o estrangulació, cremades, intoxicacions i picades, mossegades i altres lesions.


Xics Gastronòmic